Antena 3 CNN Economic Casa Națională de Pensii a publicat indicatorii pe 2024! Cât este indemnizația socială și punctul de pensie

Casa Națională de Pensii a publicat indicatorii pe 2024! Cât este indemnizația socială și punctul de pensie

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 16:00 17 Ian 2024 Modificat la 16:00 17 Ian 2024
bani portofel
Casa de Pensii a publicat indicatorii pe 2024. Cât este indemnizația socială și punctul de pensie pentru pensionari Sursa foto: profimediaimages.ro

”I.    Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de: 
 
•    7.567 lei – începând cu 1 ianuarie 2024. 
 
II.    Cotele de contribuții de asigurări sociale, sunt următoarele: 
 
•    25% - datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau  pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale; 
•    4%  - datorată în cazul condițiilor deosebite de muncă de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora; 
•    8%  - datorată în cazul condițiilor speciale de muncă de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora; 
•    20,25% datorată de către persoanele fizice care realizează, la locul unde se află funcția de bază,  venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza unor: 
          •    contracte individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectoarele construcții, agricol și industrie alimentară, și care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 și 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare; 
          •     contracte individuale de muncă, rapoarte de serviciu și unele statute speciale prevăzute de lege,  ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator și care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv. 
•    25% - datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială. 

Citește și: Pensionarii români pot primi talonul de pensie în format electronic. Paşii care trebuie urmaţi

Cota de contribuție aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75% și este inclusă în cota de contribuție de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale”, arată CNPP.

”Mențiune: În situația  participanților la fondurile de pensii administrate privat, la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii pentru lunile în care aceștia contribuie la aceste fonduri, se utilizează un indice de corecție de 0,81000.     

!!!! Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, pentru care se datorează contribuția la fondul de pensii administrat privat, în baza: 
•    contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectoarele construcții, agricol și industrie alimentară; 
•    contractelor individuale de muncă, rapoartelor de serviciu sau a unor statute speciale prevăzute de lege, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator; 

            •      Sunt scutite de la plata acestei contribuții pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv. 
 
            •      Pot opta în scris, la angajator, pentru plata cotei de 4,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. 
 
            •      Pot renunța la opțiunea de mai sus, prin depunerea unei solicitări în scris la angajator. 

Vezi și: Românii care vor primi cei mai mulți bani la pensie! Daniel Baciu: ”Vor avea creșteri spectaculoase! De peste 80%!”

III.    Începând cu 1 ianuarie 2024: 
 
•    Venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 3.300 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată începând cu data de 1 octombrie 2023). Cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 825 lei. 
      
•    Valoarea punctului de pensie este de: 2.032 lei. 
 
•    Indicele de corecție utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41. 
 
•    Cuantumul ajutorului de deces este de: 
 
           •       7.567 lei - în cazul decesului asiguratului sau pensionarului; 
 
           •       3.784 lei - în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului. 
  
IV. Indemnizația socială pentru pensionari este de 1.281 lei. 
  
V. Indemnizația pentru însoțitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate, este de 1.626 lei. 
  
Alte precizări
 
Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei. 

Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%. 

Persoanele fizice, cu venituri din pensii beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. 

Câștigul salarial mediu net utilizat la calculul impozitului pe venitul din pensii de serviciu este de 4.426 lei. 

Începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit la 4.582 lei. Această prevedere se aplică doar în cazul domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare. 

Începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru sectorul agricol și industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost stabilit la 3.436 lei. Această prevedere se aplică doar în cazul domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai arată în documentul emis de CNPP.

×
x close