Antena 3 CNN Economic INCOME: Teama de DNA blochează investiţiile

INCOME: Teama de DNA blochează investiţiile

3 minute de citit Publicat la 13:46 09 Mai 2015 Modificat la 13:46 09 Mai 2015
euro.jpg
Executivul anunţa planuri mari de investiţii pentru acest an. Aproape 45 de miliarde de lei, cu 3,2 la sută mai mult faţă de 2014, an în care abia dacă s-a cheltuit o sumă de două ori mai mică. 
 
Banii destinaţi investiţiilor în infrastructură reprezintă ceva mai mult de jumătate din ceea ce s a alocat pentru 2015. Însă planurile Guvernului au rămas deocamdată doar pe hârtie. 
 
Acţiunile în forţă ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie care au scos la iveală nenumărate probleme din administraţia publică şi centrală legate de cheltuirea banului public, parcă au paralizat investiţiile. 
 
În primul trimestru din acest an, autorităţile au rămas cu bani necheltuiţi, aproximativ 2 miliarde de lei. Chiar proaspătul ministru de finanţe recunoaşte că există o temere a funcţionarilor. 
 
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de sâmbătă a emisiunii "Income", realizată de Adrian Măniuţiu, la Antena 3. Invitaţi acestuia au fost economistul Lucian Isar, profesorul Mircea Coşea şi consilierul prim-ministrului, Radu Preda. 

 
Economistul Lucian Isar a explicat că investiţiile sunt legate, în primul rând, de încredere, de care trebuie să se ocupe statul român.
 
"Investiţiile sunt legate de încredere. Dacă investitorii nu au încredere, nu fac investiţii. Nu trebuie să privim la secvenţa de rtei luni. A fost p problemă în2014, la fel şţi în 2013. DNA nu era atât de activ atunci. Nu cred că acţiunea DNA este problema, ci întârzierea acţiunii DNA. Cum a fost licitaţia de la Metrorex. Deşi DNA avea informaţii, a aşteptat. Şi acesta este motivul pentru care avem întârzieri la anumite investiţii. Aş vorbi şi de DNA, dar şi de OLAF, un soi de DNA al fondurilor europene. România nu are doar probleme cu investiţiile străine, dar şi cu investiţiile statului român şi cele finanţate din fonduriole europene. România are nevoie de nişte ancore."
 
Pe de altă parte, consilierul Radu Preda a explicat că încrederea în economia României este în continuă creştere, conform tuturor sondajelor.
 
"Toate studiile şi sondajele arată că încrederea în economia României a crescut. Noi ne-am referit strict la investiţiile statului. Aici a existat o dinamică descrescătoare, dar trebuie să privim cifrele şi calitativ, nu doar cantitativ. Dacă facem săli de sport în sate fără oameni şi bazine de înot în pantă nu cred că avem de câştigat. Nu cred că trebuie să cheltum bani de dragul de a cheltui."
 
Totuşi, profesorul Coşea a explicat că, indiferent de calitatea investiţiilor, tot sunt puţine.
 
"Oricum am vorbi despre calitatea investiţiilor, volumul este încă mic. Multiplicarea leului investit este importantă. În România, ca urmare a unei austerităţi prost gândite, doi piloni importanţi au fost destabilizaţi - sănătatea.şi educaţia. Sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute. România este ca o casă care are nevoie de absolut tot. De la zero. Încrederea de care vorbea domnul Isar este reală. Este nevoie de încredere solidă. Pe de altă parte, trebuie recunoscut că Guvernul a adus o creştere economică pe consum, dar care trebuie susţionută de investiţii, nu cârpeli, pe ici, pe colo."
 
Lucian Isar a amintit că guvernul Ponta este la guvernare de trei ani şi că se apropie de un termen periculos, când vine vorba de investiţii. 
 
"Guvernul Ponta este la guvernare de trei ani. În măsura în care nu ai început să investeşti în mai 2015, înseamnă că nici în 2015 nu vei injecta bani în investiţii. Nu periclitezi viitorul imediat, că poţi injecta bani în economie, dar periclitezi investiţiile viitoare. Statul are un rol unic - de credibilizare a investiţiilor. Dacă statul pune 2 lei la o investiţie de 2 miliarde, conferă încredere că statul este pregătit să investească şi să apere acel proiect. Noi nu avem politici industriale. România merge aşa cum bate vântul. Noi am început un nou exerciţiu financiar european anul trecut în mai. Noi, la un an distanţă, încă vorbim despre bani blocaţi."

×
x close