Vorbim despre problemele si solutiile din sanatate. Pacientii nu sunt tratati asa cum trebuie, conditiile din spitale lasa de dorit, iar spagile raman la ordinea zilei. De fiecare data ne plangem ca nu sunt bani, dar problema e in alta parte si tine mai mult de adminsitrare si organizare. Bani ar fi, dar ii lasam sa ne scape printre degete ... si aici nu ne referim la "platile informale".
Românii nu cunosc drepturile şi obligaţiile pe care le au când vine vorba de sănătate şi sistemul sanitar.
Dintr-o cercetare realizată recent de ministerul Sănătăţii şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei reiese faptul că şpaga la medic a devenit o obligaţie pentru mulţi dintre români, chiar dacă aceasta poate îmbrăca uneori forme legale.
22% dintre respondenţi au încadrat în categoria drepturi oferirea de plăţi suplimentare sau donaţii către angajaţi sau unitatea în care au fost îngrijiţi, cu respectarea legii, în timp ce la a doua întrebare, referitoare la obligaţiile pacienţilor: 11% dintre pacienţi identifică oferirea de bani la fiecare control medical ca obligaţie. Iar cifrele sunt mai mari faţă de anul trecut cu câteva procente.
Fenomenul "şpăgii" persistă chiar dacă românii nu sunt prea mulţumiţi de calitatea actului medical. 33% s-au declarat foarte şi în mare parte multumiţi, 28% nu sunt nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi iar 36% se declară foarte nemulţumiţi.
Cei mai mulţi dintre pacienţi apreciază serviciile medicilor de familie. În schimb, serviciile medicilor din spitale nu sunt foarte mulţumitoare.
Cercetarea a fost realizată în perioada 18-29 februarie 2014 cu sprijinul institutului CSOP, pe un eşantion tristadial, reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia de 18 ani şi peste, de 1.076 persoane, cu o eroare maximă de +/-2.8%, la un nivel de încredere de 95%.