Antena 3 CNN Economic INCOME: România a înregistrat cea mai mare creştere a producţiei de autoturisme din Europa

INCOME: România a înregistrat cea mai mare creştere a producţiei de autoturisme din Europa

1 minut de citit Publicat la 15:34 08 Mar 2014 Modificat la 15:34 08 Mar 2014
INCOME: România a înregistrat cea mai mare creştere a producţiei de autoturisme din Europa
Foto: Agerpres
Stim deja ca, in ansamblul ei, industria s-a miscat foarte bine in 2013. A generat peste 30% din PIB si a fost responsabila pentru 75% din cresterea economica. Dar cu adevarat spectaculoasa a fost evolutia sectorului auto care si-a marit productia in 2013 cu 26%. 
 
România a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere a producţiei de autoturisme din Europa, în contextul în care şase din cele zece cele mai mari ţări producătoare au inregistrat scaderi. 
 
Uzina Ford Romania a atins in 2013 un maxim istoric: a produs 68.339 de masini, cel mai ridicat nivel al productiei inregistrat vreodata la Craiova. 
 
Si uzinele Dacia din Mioveni au functionat la turatie maxima, productia de 342.600 de masini de anul trecut reprezentand un nou record. 
 
Astfel, per total România a înregistrat în 2013 o producţie de 411.000 de autoturisme, în creştere cu 26% comparativ cu anul anterior, urcând în premieră pe locul 8 în Europa si depasind pentru prima data Belgia si Italia, tari care s-au confruntat cu scaderi ale productiei in 2013. 
 
Daca creşterea producţiei autohtone ar continua şi în acest an, Romania ar putea trece in fata Polonia, ajungand pe locul şapte în Europa, adică liderul eşalonului secund în topul constructorilor de automobile. Mai sus de atat, e foarte putin probabil sa putem urca in viitorul apropiat. 
 
Totusi, intre Romania si Polonia ar putea incepe o competitie pentru preluarea investitorilor si producatorilor de pe piata auto din Rusia, daca acestia se vor gandi sa paraseasca aceasta piata. 
 
Şefii Ford Motor, Renault si General Motors, dar şi ai altor producători auto - urmăresc cu mare atenţie impactul tensiunilor ruso-ucrainene din Crimeea. 
 
Devine tot mai evident ca expunerea capitalului in afara granitelor NATO si UE implica un risc tot mai mare. Temerile au prins cu atat mai mult contur cu cat un senator rus a declarat recent ca in parlamentul de la Moscova se lucreaza intens la un proiect de lege care ar permite confiscarea bunurilor si activelor companiilor americane si europene care isi desfasoara activitatea in Rusia, ca raspuns la posibilele sanctiuni economice ale Vestului pentru invazia din Crimeea.

×
x close