Antena 3 CNN Economic INCOME: Războiul de independenţă energetică

INCOME: Războiul de independenţă energetică

1 minut de citit Publicat la 14:00 05 Iul 2014 Modificat la 14:00 05 Iul 2014
gaze.jpg
Foto: Agerpres/Xinhua
Cine şi de ce ar fi interesat ca Romania sa nu devina un jucător regional important pe piata resurselor energetice? Jucator important, in acest context, ar fi unul, care odata ce nu mai depinde de altii si isi poate acoperi integral propriul consum - ar putea chiar sa mai si exporte energie
 
Romania trebuie sa stie cum sa-si urmareasca propriul interes national intr-o piata tot mai incerta din punct de vedere al resurselor energetice si naturale. 
 
Pentru atingerea in urmatorii ani a unui nivel cat mai scazut de dependenta energetica, politicile coerente si inteligent coordonate de identificare a noi depozite de gaz sau titei sunt la fel de importante ca exploatarea echilibrata a resurselor regenerabile sau demararea productiei in perimetrele din Marea Neagra. 
 
Daca o tara are sansa si potentialul, ca in timp sa devina independenta energetic - fara a mai fi la cheremul unor traditionali exportatori de energie - atunci trebuie sa profite. Drumul NU e unul simplu sau lipsit de necunoscute. 
 
De departe, cel mai controversat dintre toate demersurile de a identifica noi resurse este acela legat de explorarea potentialului gazelor de sist, din nord estul tarii, multe consilii locale contestand in instanta aceasta activitate. In ultimele zile insa Tribunalul Vaslui a declarat ilegale hotarari ale Consililor Locale din Puieşti si Gagesti de interzicere a explorării gazelor de şist pe teritoriul administrativ al comunelor, ceea ce inseamna ca explorarea ar putea sa continue. 
 
Exploatarea gazelor de sist prezinta inca multe necunoscute, ceea ce nu inseamna insa ca Romania, prin activitatile de exploarare sa nu afle cat gaz detine si daca acesta este exploatabil sau nu. Cu atat mai mult cu cat apele internationale raman destul de agitate. 
 
Asa cum o arata si o recenta postare pe Facebook a premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, in care acesta spune: "Ucraina nu plăteşte gazele. Restanţele sunt enorme. Iau gaze din rezervoarele subterane. În toamnă va fi o criză a gazelor de mare amploare". 

 

×
x close