Antena 3 CNN Economic Income: Ministrul Mediului, despre gazele de şist

Income: Ministrul Mediului, despre gazele de şist

2 minute de citit Publicat la 19:13 18 Mai 2013 Modificat la 19:13 18 Mai 2013
Income: Ministrul Mediului, despre gazele de şist
Foto: Agerpres
Americanii pun din nou măna pe bogăţiile din subsolul României. După lungi discuţii şi controverse, compania americană de energie Chevron, care deţine concesiuni pentru explorarea gazelor de şist in Romania, a primit recent undă verde pentru o astfel de explorare de-a lungul coastei Mării Negre.

Mai exact, pentru zonele Costineşti şi Vama Veche. Chevron a primit inclusiv permisiunea de a efectua explozii controlate la o adâncime de 10-15 metri, pe o suprafata de 1.800 de kilometri pătrati. Acelaşi gigant american a primit aviz de explorare şi în judeţul Vaslui, pentru regiunea Bârlad. Ministrul mediului, Rovana Plumb susţine că abia după explorare se va lua o decizie privind exploatarea.

Având în vedere potenţialul din subsol, gazele de şist pot aduce României independenţe energetică de care are nevoie, spun guvernanţii.  Specialiştii sunt de părere că nu se poate vorbi despre o strategie energetica a Romaniei fara a se lua in calcul valorificarea zacamintelor neconventionale, explorarea si exploatarea gazelor de sist fiind o necesitate. De altfel, strategia energetica este tema Consiliul European din 22-24 mai.


Valurile de nemulţumiri din partea activiştilor de mediu stârnesc proteste. Principala problemă reclamată de aceştia este procedura de extracţie numită fracţionare. Aceasta presupune pomparea de apă, nisip şi substante chimice in rocile de şist, la presiuni foarte mari. Activiştii spun că fracţionarea hidraulică ar putea elibera în atmosfera gaze periculoase, care cauzează apariţia durerilor de cap şi dificultăţilor de respiratie pe o raza de aproape un kilometru in jurul exploatarii. Mai mult, procedura poate contamina panza freatică, polua atmosfera şi genera cutremure.

De altfel, această metodă este controversata în multe ţari, iar în unele state a fost chiar interzisa. În ianuarie 2012, Parlamentul de la Sofia a decis sa interzica fracturarea hidraulica, Bulgaria devenind astfel al doilea stat din UE, dupa Franţa, care impune restricţii explorarii gazelor de şist.

Specialiştii europeni estimează că ţara noastră, împreună cu vecinii bulgari şi unguri, ar deţine o rezervă de gaze de şist de 538 de miliarde de metri cubi. Suficient ca să scăpăm de importurile ruseşti.  Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, susţine că extracţia gazelor de şist ar putea ajuta Uniunea Europeană să negocieze cu ruşii de la Gazprom un preţ mai bun pentru gazele de import. 

Mai mult, începerea acţiunii Chevron in România ar aduce şi o serie de beneficii, printre ele, noi locuri de munca dar şi un preţ mai redus al combustibililor. Recent, şeful statului, un partizan al proiectului de explorare a gazelor de şist, declara că premierul va trebui să susţină acest punct de vedere la consiliul de la Bruxelles deoarece ar putea conduce România în direcţia independenţei energetice.

×
x close