România se dovedeşte a fi, uneori, ţara extremelor sau mai bine spus, a exagerărilor. Iar un bun exemplu este nivelul impozitelor şi redevenţelor din piaţa petrolieră.
Una dintre marile companii globale de consultanţă a făcut un studiu care arată că, la noi, redevenţele şi impozitele sunt peste media europeană. Studiul a fost făcut în contextul discuţiilor despre creşterea fiscalităţii.
Deşi avem o producţie de mai puţin de 40 barili/sondă/zi, alături de ţări precum Polonia, Franţa, Bulgaria, Lituania sau Turcia, cota medie efectivă de impozitare specială este de 13,9% în România, în timp ce pentru celelate ţări cota însumeată 6,9 procente.
Deloitte a calculat pe baza datelor publice nivelul efectiv al redevenţelor şi impozitelor similare exprimându-le ca procent din veniturile companiilor din sectorul upstream. Astfel, (INTRA CG....) România are o cotă de aproximativ 13,9%, în timp ce media europeană este de doar 12,2%. Dacă din această medie europeană este exclus zăcământul Groningen (cel mai mare zăcământ de gaze naturale din Europa şi al 10-lea din lume), această medie scade la 9,6%.
Petroliştii spun că sistemul fiscal pentru ţiţei şi gaze din România trebuie adus la un numitor comum cu media europeană.
Ministrul finanţelor speră ca noul sistem de calcul al redeventelor care va fi prevăzut într un proiect de lege, să fie corect pentru partea romănă astfel incat si incasarile să fie mai mari. Darius Valcov a mai spus că, anul trecut, statul român a încasat din redevenţe aproximativ 800 de milioane de lei însă rămâne de văzut dacă noul sistem se va baza pe un sistem al redeventelor in sensul eliminării de alte taxe si cresterea redeventelor sau alinierea la nivelul tarilor din jur.
Proiectul noului sistem de calcul al redeventelor va fi prezentat în şedinţă de Guvern la sfârşitul lunii aprilie, este de părere ministrul.