Nu doar Grecia da semne de revenire, pana si analistul Nouriel Roubini, pesimistul pesimistilor, incepe sa faca previziuni optimiste.
Ipohondria economica a atins cote maxime in ultima vreme. Cand e vorba despre previziuni economice, suflam si in iaurt iar optimismul nu pare doar demodat, ci e privit chiar cu siderare.
Asta nu doar pe fondul problemelor economice globale recente ci si pentru ca vestile proaste, mai ales acelea care contin si un sambure de panica, se vand cel mai bine.
Economia tinde să devină mai mult psihologie si stare de spirit decat matematica, iar in aceste conditii e normal ca atunci cand semeni panica si neincredere in piata, sa culegi haos si blocaje financiare in lant.
Unul dintre cavalerii mediatici ai apocalipsei financiare este Nouriel Roubini. Ilustrul analist si profesor de economie, care a anticipat cu maestrie criza economica din 2008, a schimbat tonul mesajelor. Roubini da semne de optimism si anunta un 2014 cu potential de crestere, atat pe pietele avansate, cat si in economiile emergente.
Economiile dezvoltate vor beneficia de o presiune fiscala mai blanda si de mentinerea unor politici monetare relaxate. In aceasta privinta, Rezerva federala a Statelor Unite nu va pune capat infuziilor sale de lichiditati si va mentine dobanda la un nivel foarte jos.
Roubini estimeaza ca economia americana va profita de revolutia energetica, de relansarea imobiliarelor si a pietei fortei de munca. Multe dintre riscurile pe care le anunta anterior Roubini, s-au atenuat: pericolul unei explozii a zonei euro, cel al unui conflict major in Orientul Mijlociu sau prabusirea brutala a economiei chineze, pot fi aproape excluse.
Iar asta e bine pentru ca atunci cand celor mari si puternici le merge bine, profita si pietele emergente, cum e si cea din Romania.
Daca in 2014 pietele dau semne de stabilitate, trebuie ca Romania sa profite la maximum. Asa, incat sa apara locurile de munca promise, sa reinceapa investiile si sa poata creste veniturile in directa proportionalitate cu productivitatea. Prin urmare, depinde doar de noi, daca in 2014 va creste nivelul de trai.