Antena 3 CNN Economic Income: Adevăruri usturătoare despre pensiile viitorului

Income: Adevăruri usturătoare despre pensiile viitorului

1 minut de citit Publicat la 10:24 26 Sep 2015 Modificat la 10:24 26 Sep 2015
pensii.jpg
Foto: jurnaluldeilfov.ro
Avem pensionari săraci. Asta nu mai este o noutate. 35% dintre ei trăiesc la limita subzistenţei. Dar mai îngrijorător este faptul că pentru tinerii de astăzi bătrâneţea se anunţă cel puţin la fel de grea.
 
Tinerii de 30-35 de ani, cei care astazi reprezinta forta de munca a Romaniei, nu vor avea o batranete foarte linistita. Chiar daca veti avea un salariu de o mie de euro, banii pe care ii veti primi la pensie nu vor depasi 300 de euro. Cel putin asa arata momentan calculele pentru anul 2015, conform celor mai noi date.
 
Comparativ cu Uniunea Europeană, în România raportul salariu-pensie este oarecum egal. Valorile nominale sunt însa diferite. Oricât de mulţi bani ar încasa acum la salariu contribuabilii, aceştia nu vor avea o pensie mai mare decât echivalentul a cinci pensii medii. Asta pentru că din anul 2011, contribuţia la CAS a fost plafonată la cinci salarii medii brute pe economie. În aceste condiţii, tinerii se gândesc cu teamă la viitorul lor. 
 
Iar toată gâlceava se poartă aproape în fiecare zi sub ochii actualilor pensionari care trăiesc aproape la limita subzistenţei. Cifrele  arată că mai bine de o treime dintre vârstnicii români prezintă risc de sărăcie şi de excluziune socială. Spre comparaţie, la nivelul Uniunii Europene, numărul este de două ori mai mic - puţin peste 18%. În Romania sunt peste 5.150.000 de pensionari, iar dintre acestia 620.000 au învăţat să supravieţuiască cu 400 de lei lună de lună. Iar pentru copiii şi nepoţii lor nu văd vremuri mai bune. 
 
Cifrele privind nivelul de sărăcie al bătrânilor şi viitorul tinerilor de astăzi sunt atent studiate şi de către analişti. Ei atrag atenţia că actualul sistem de calcul al pensiilor este depăşit iar autorităţile ar trebui să ţină cont de mai mulţi factori. Reali!
 
În orice caz, specialiştii spun că în următorii 15 ani este foarte posibil să ne trezim cu alte modificări ale legilor şi a modului în care se calculează  pensiile.
 

×
x close