"După părerea mea nu doar că se poate, ci este obligatoriu să scădem TVA-ul. TVA-ul de 24% este mult prea mare pentru o economie cum este cea a României. Trebuie să revenim cu cât mai repede cu atât mai bine la un TVA de 19%. Scăderea impozitelor creeză o gaură la buget şi atunci întrebarea legitimă e de unde plătim această gaură. Daţi-mi voie să detaliez. Cea mai mare evaziune astăzi, aproape 70%, e la TVA. (...) O reducere a TVA va reduce evaziunea fiscală. Sursa de compensare este exact reducerea evaziunii fiscale. Nu-i complicat", declara Klaus Iohannis, într-o emisiune televizată, în timpul campaniei electorale de anul trecut.
Invitat în emisiune, consilierul economic al premierului Victor Ponta, Cristian Socol, a afirmat că dezbaterea pe marginea acestui cod a devenit una preponderent politică, şi nu una bazată pe argumente economice în mod exclusiv. Mai mult, Socol şi-a exprimat convingerea că în doar câteva luni de la plecarea actualului Executiv de la guvernare, discuţiile de acum în legătură cu sustenabilitatea sau nesustenabilitatea acestui cod vor fi "răsturnate".
Cristian Socol a mai spus că noul Guvern care s-ar putea contura va adopta aceste măsuri atât de criticate acum.
Pe de altă parte, analistul economic Mircea Coşea a completat că România nu poate avea o creştere economică sustenabilă doar prin reducerea evaziunii, arătând că este nevoie de "o schimbare structurală".
El a arătat cum contextul actual nu mai face sustenabil un astfel de Cod Fiscal, precizând, printre altele, că România se va confrunta anul acesta cu un aport la PIB din agricultură foarte scăzut.