Benzina, alcoolul, cafeaua şi tutunul care ar putea fi mai ieftine incepand cu luna ianuarie a anului urmator.
Cursul valutar la care se va calcul acciza in 2015 este cu 5 procente mai mic, însă depinde foarte mult de modalitatea de calcul. Prima variantă este cea practicată până in 2013, când acciza era calculată în funcţie de cursul afişat de Banca Centrală Europeană în prima şedinţă din octombrie, din anul precedent. Dacă se va alege această formă de calcul, acciza va fi stabilită la un curs de 4,40 de lei pentru un euro.
A doua variantă este cea folosită de Guvern pentru calculul accizei din 2014 cand s-a folosit un curs mai mare al Bancii Centrale Europeane, un curs din octombrie 2012, de 4,52 de lei pentru un euro.
Mai mult, guvernanţii au decis atunci ca acest curs să fie indexat si cu rata inflaţiei. Astfel că în loc de cursul initial, s-a ales un curs de 4,52 lei pentru un euro, indexat cu rata inflatiei de 4,7%. Asa s-a ajuns intr-un final la un curs al accizei de 4,74 pentru un euro. De altfel fara niciun fel de logica economica! Fara niciun motiv economic justificativ, altul in afara de dorinta de a avea un curs cat mai mare la care sa se caluleze accizele. Macar au fost ponderati... pentru ca puteau fixa un curs artificial de 5 lei pentru un euro, asa din pix, printr-o ordonanta.
Mai bine insa s-ar concentra sa creasca gradul de incasare din TVA si atunci nu ne-am mai bate capul atat de mult cu acest curs al accizei.
Deocamdata ramane totusi o tema importanta pentru ca accizele reprezinta cam 10% din sursele bugetare. Totusi, in functie de varianta aleasa, putem vorbi la anul despre un curs al accizei mai mic, undeva in jur de 4,5 lei pentru un euro. Asta daca nu se mai schimba ceva printr-o ordonanta, cert e ca deocamdata nici ministrul de finante nu prea stie ce si cum.