Numărul românilor în şomaj tehnic a crescut de şapte ori în două luni din cauza noilor restricţii.
Alţi 500 de mii de români au rămas fără locuri de muncă şi nu ştiu ce vor face.
Numărul şomerilor a crescut de şapte ori în doar două luni, arată datele obţinute de Antena 3 de la Ministerul Muncii.
La final de august, în România erau înregistrate 3.900 de persoane în şomaj tehnic.
La final de octombrie, numărul persoane aflate în şomaj tehnic a urcat la 26.475.
Principalele 10 domenii de activitate din care provin cei mai mulți beneficiari de șomaj tehnic pentru care ANOFM a efectuat plăţi sunt:
• restaurante;
• activități de jocuri de noroc și pariuri;
• baruri și alte activități de servire a băuturilor;
• hoteluri și alte facilități de cazare similare;
• alte activități recreative și distractive n.c.a.;
• comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă deproduse alimentare, băuturi și tutun;
• alte servicii de alimentație n.c.a.;
• activități de alimentație pentru evenimente;
• transporturi aeriene de pasageri;
• fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie
Numărul şomerilor estimat pentru luna august a anului 2021 a fost de 428 mii persoane, în creștere față de luna precedentă.
Precizările Ministerului Muncii și Protecției Sociale
Măsura șomajului tehnic s-a aplicat până la 30 iunie 2021 și a fost reintrodusă la începutul lunii octombrie, ca urmare a situației epidemiologice, urmând să fie aplicată până la 31 decembrie 2021.
De la începutul pandemiei până acum, prin măsura șomajului tehnic au fost salvate 1,4 milioane de locuri de muncă, suma investită de stat fiind de 4,9 miliarde de lei.
În luna august a fost plătit şomaj tehnic pentru 3.878 persoane pentru care la momentul solicitării angajatorii au depus documente incomplete.
În 29 octombrie 2021, conform datelor comunicate de Inspecţia Muncii, erau 26.475 contracte de muncă suspendate, adică angajați intrați în șomaj tehnic. În 1 noiembrie, numărul angajaților care figurau în Revisal ca fiind în șomaj tehnic a scăzut la 24.160.
În ceea ce privește afirmația că 500.000 de români ar fi rămas fără locuri de muncă, facem precizarea că în evidenţele ANOFM sunt înregistraţi 249.151 şomeri, din care 58.825 indemnizaţi, iar în luna august erau 256.080 de șomeri, din care 62.472 indemnizați.
De la începutul anului până acum, numărul de salariați activi a crescut cu 115.547 (tot atâtea NOI locuri de muncă).
Numărul salariaților a crescut constant în primele 6 luni ale acestui an, în timp ce numărul contractelor a crescut în primele luni, după care a înregistrat o scădere pe parcursul lunilor iunie-iulie, odată cu încheierea anului școlar și încetarea contractelor de muncă de tip „part-time” din domeniul învățământului.
Apoi numărul contractelor și al salariaților a înregistrat o scădere sezoniera, în luna august (-12.898), scădere care se înregistrează în fiecare an, odată cu încheierea sezonului estival. Cifrele sunt în creștere începând de la jumătatea lunii septembrie și până în prezent. Astfel, numărul de salariați a crescut cu peste 11.000 în octombrie față de luna august, ajungând la un total de 5.679.134.