Coaliția a discutat, seara trecută, despre noua lege a salarizării. În discuție au apărut două direcții noi.
În primul rând, Ministerul de Finanțe trebuie să verifice dacă interzicerea cumulului pensie cu salariu este constituțională. Aici sunt însă mari probleme, deoarece această măsură ar putea fi neconstituțională. Acesta este și motivul pentru care a apărut a doua direcție în coaliția de guvernare, și anume supraimpozitarea veniturilor din cumulul pensiei cu salariul. Guvernanții iau în calcul pragul stabilit deja, mai exact venitul președintelui Klaus Iohannis, care ar fi în jur de 25.000 de lei.
Cu alte cuvinte, în cazul în care varianta cumulului pensiei cu salariul nu este constituțională, atunci guvernanții vor fi nevoiți să se îndrepte spre supraimpozitare.
În primă instanță, această măsură ar fi luată doar pentru sectorul bugetar. Însă surse Antena 3 CNN susțin că Ministerul de Finanțe analizează dacă măsura impozitării salariilor mai mari decât al președintelui poate fi aplicată doar la stat sau trebuie să vizeze și angajații din mediul privat.
”La privat nu se poate face așa ceva!”
Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat însă că o astfel de măsură nu poate fi aplicată în cazul angajaților din mediul privat.
”Curtea a mai dat o decizie, s-a mai făcut o dată încercarea aceasta, să nu se poată cumula pensiile de la stat cu salariul de la stat. Și atunci Curtea a spus că este OK, poate interzice Guvernul lucrul acesta, cu excepția celor care sunt în exercitarea unui mandat. Deci domnul Ciucă scapă și de data aceasta, pentru că el este în exercitarea unui mandat. În cazul în care Curtea va rămâne la aceeași decizie, atunci veniturile domnului Ciucă nu vor fi afectate, și nici ale altora care sunt în situația domniei sale.
La privat însă nu se poate face așa ceva. Și asta pentru că nu sunt banii statului, sunt banii firmei care angajează, sunt banii angajatorului. Omul primește pensia de la stat pentru ce a contribuit el. Și dacă angajatorul are nevoie de el să îl mai păstreze în continuare în activitate, atunci angajatorul îl va păstra și nu poate nimeni să îl oprească să facă asta sau nu poate nimeni să îi ia pensia pe motiv că el continuă să lucreze. Din moment ce a primit pensie, înseamnă că se încadrează în dispozițiile legale și trebuie să i se plătească pensia”, a explicat Augustin Zegrean la Antena 3 CNN.
”Nici măcar prin lege nu se poate face acest lucru!”
”Nici măcar prin lege nu se poate face acest lucru. Cum pot să limiteze ei salariul de la privat? Dacă omul vrea să îi dea salariul acesta și crede că atât merită el să fie plătit, eu nu am să înțeleg niciodată ura aceasta a guvernanților față de cei care câștigă mult... În loc să se preocupe să crească salariile la cei care abia o duc cu zilele, ei se preocupă cum să taie de la alții. Ce câștigă săracul dacă bogatul va pierde din bani? Nu pot să înțeleg lucrul ăsta, nu are nicio legătură cu legea, cu Constituția, cu nimic. Este o dorință absolut stupidă”, a mai spus fostul președinte CCR.
”Nu poți interzice numai la unii”
Despre impozitarea progresivă a veniturilor de peste 25.000 de lei a vorbit și Marcel Ciolacu, care afirmă că au fost discutate mai multe variante.
„E o discuție. Sunt două drepturi prevăzute în Constituție - la muncă și la pensie. Legiuitorul nu poate interveni să ia acest drept. Pe această discuție, sub nicio formă în ordonanță, nu putem să prindem cumulul pensiei cu salariul. Au fost mai multe discuții privind constituționalitatea acestui demers. Atunci am discutat mai multe variante.
Din punctul meu de vedere, sunt cazuri în care faci cumul, dar ai o pensie de 2.000 de lei și ești și portar la o primărie - eu nu pot lua dreptul acelui om să-și acopere minimum necesar familiei. Vorbim de cumulul de salariul și pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul, depășești salariul brut al președintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, e normal să vii, dacă e constituțional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului...
În lege nu poți să treci numai pe cei care au și componentă specială în pensie, nu poți interzice numai la unii. Eu cred că abordarea corectă pe zona de impozitare, pe praguri”, adaugă social-democratul.