Un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în România, care privește starea economiei noastre, a ajuns pe masa lui Marcel Ciolacu, dar și pe masa președintelui Klaus Iohannis, la scurt timp după aceștia s-au văzut cu secretarul general al organizației în care și țara noastră își dorește să intre.
Este vorba despre o organizație extrem de importantă în care se află marile economii ale lumii. Însă totul vine la pachet și cu un preț, pentru că, în acest raport, specialiștii prezintă un set de măsuri pe care Guvernul României ar trebui să le adopte. Milioane de români ar fi afectați dacă acestea ar intra în vigoare.
În primul rând, se propune un impozit progresiv de 6% pentru salariile de până în 3.900 de lei net. Asta ar însemna o scădere față de cât este acum, de 10%.
Apare însă și o creștere a impozitului pentru cei care au salarii de peste 3.900 lei/net pe lună, până la 9200 lei net/lună. În cazul acestora, impozitul ar urma să crească la 12 %, față de cât este acum, de 10%.
Mai există încă o treaptă a impozitului progresiv, de 18%, impozit pe veniturile de peste 9200 lei net/lună. Aici ar însemna aproape o dublare a impozitării față de cât este în acest moment în România, pentru că avem cota de 10% impozit pe venit pentru toate salariile, fără a exista praguri.
TVA crescut la 19%
OCDE propune și majorarea TVA ului de la 5% sau 9% la 19% pentru toate produsele și serviciile (case, energie termică, restaurante, hoteluri, panouri fotovoltaice) excepție făcând mâncarea, medicamentele și casele sociale.
Creșterea vârstei de pensionare
Economiștii propun și creșterea vârstei de pensionare în funcție de speranța de viață dar și scoaterea din noua lege a pensiilor a prevederii care favorizează mamele care au mai mulți copii.
Potrivit noii legi a pensiilor, care intră în vigoare la 1 septembrie, mamele care au mai mulți copii se pot pensiona anticipat, fără penalizare. Pentru fiecare copil, în cazul acestora ar urma să se scadă șase luni din vârsta de pensionare.
Cert este că guvernanții promit că anul acesta românii nu vor plăti taxe mai mari, însă din 2025 multe dintre aceste măsuri ar putea fi puse în aplicare.