Antena 3 CNN Economic Importanţa educaţiei financiare pentru consumatorii de servicii non-bancare

Importanţa educaţiei financiare pentru consumatorii de servicii non-bancare

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 11:01 23 Mar 2022 Modificat la 11:02 23 Mar 2022
importanta educatiei financiare consumatori servicii non bancare
Importanţa educaţiei financiare pentru consumatorii de servicii non-bancare Sursa foto: Unsplash.com | Eduardo Soares

Este important de știut că alfabetizarea financiară timpurie este necesară atât pentru a îmbunătăți gradul de educație financiară a populației, dar și pentru a crea premisele dezvoltării solide, pe termen lung, a piețelor financiare.

În momente dificile, de criză financiară, importanța educației este totuși mai acută, atât la nivel de individ, cât și la nivelul economiei, în ansamblu.

Educația financiară nu trebuie privită doar din perspectiva celui care dorește să achiziționeze un produs financiar, ci și din perspectiva celui care vrea doar să fie informat.

Astfel, atunci când va lua o decizie cu impact financiar în viața personală, să o poată face în deplină cunoștință de cauză.

Dezvoltarea economică și evoluția tehnologică generează noi produse și servicii financiare, iar consumatorul trebuie să identifice cele mai bune soluții din multitudinea de caracteristici oferite pe o varietate de canale.

Digitalizarea implică, de asemenea, noi riscuri în accesarea produselor și serviciilor financiare, fenomenul cyber crime fiind tot mai prezent.

Însă, importanța educației financiare se vede mai ales în momente dificile din punct de vedere financiar.

În principiu, efectele unei crize economice majore au un impact diminuat în cazul statelor cu un nivel mai ridicat de educație financiară.

Asta, pe de o parte pentru că deciziile financiare au fost adoptate rational, anterior declanșării crizei, iar pe de altă parte datorită modului avansat de adecvare a situațiilor personale la noul context indus de criza financiară.

Trebuie spus că educația financiară nu garantează succesul sau stabilitatea financiară în cazul unor crize majore, de orice natură ar fi, dar oferă o altă perspectivă în ceea ce privește capacitatea de conștientizare a noului context și ajută la luarea unor decizii corecte și rationale.

Altfel spus, elimină impactul emoțional din decizia financiară. Tema va fi dezbătută de specialişti pe 24 şi 25 martie, în cadrul Conferinței Europene a Serviciilor Financiare 2022 organizată de Institutul de Studii Financiare.

×
x close