Antena 3 CNN Economic Imobiliare Trend descendent pe piaţa imobiliară: Preţurile apartamentelor continuă să scadă

Trend descendent pe piaţa imobiliară: Preţurile apartamentelor continuă să scadă

Trend descendent pe piaţa imobiliară: Preţurile apartamentelor continuă să scadă
04 Oct 2010   •   11:13

Preţurile apartamentelor continuă să scadă de la o lună la alta, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. Potrivit unei statistici întocmite de imobiliare.ro, deş în unele oraşe preţurile au crescut, trendul se menţine descendent pe piaţa imobiliară din România.

Specialiştii din domeniul imobiliar au observat că preţul mediu pe metru pătrat cerut de proprietarii de apartamante a scăzut, în luna septembrie a acestui an, cu 10% la nivel naţional, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Faţă de luna mai 2010, preţul a scăzut cu 7,7%, în timp ce, faţă de luna august 2010, acesta a scăzut cu 1,1%,

Economiştii ţin însă să avertizeze că nu preţul este cel important, ci modificarea constantă a acestuia, care arată un trend evident descendent pe piaţa imobiliară din întreaga ţară.

Modificarea preţurilor pe piaţa imobiliară, 1-30 septembrie 2010

Vezi aici graficul modificării preţurilor pe piaţa imobiliară în intervalul 1-30 septembrie 2010

La nivel local, deşi Timişoara este în continuare lider la categoria cele mai mici preţuri în domeniul imobiliarelor, şi aici preţurile sunt în continuă scădere.

Astfel, în luna septembrie, preţul mediu cerut de proprietari pe un metru pătrat de locuinţă a ajuns la 822 de euro, cu 2 procente mai mic decât în luna august a lui 2010 şi cu 17,8% sub valoare din septembrie 2009. Apartamentele cu o cameră au un preţ de vanzare de circa 906 euro/mp, apartamentele cu două camere se comercializează la un preţ de 858 euro/mp, iar cele cu trei camere au un preţ mediu de 779 euro/mp.

De asemenea, în Braşov, în ultima lună, preţurile cerute de proprietari au scăzut cu o medie de 1,1% (scaderea anuala 4,9%), în Constanţa cu 1,4% (-12,6%).

În Iaşi, cumpărătorii vor plăti, în medie, cu 1,1% mai mult pentru un apartament, iar în Cluj Napoca preţurile tot în creştere, procentul fiind de +0,5% (-1,6%).

Preţuri mai mici în Capitală, în ciuda cererii în creştere

În Bucuresti, preţul mediu pe metrul pătrat de locuinţă s-a redus cu 3,3% faţă de august, ajungând astfel la 1.193 euro/mp, cu 8,2% mai puţin faţă de septembrie 2009.

În cazul apartamentelor vechi cu o cameră preţul a scăzut cu 11,6% în ultimele 12 luni, scăderea fiind de 9,9% în cazul apartamentelor cu două camere. Preţul mediu al apartamentelor cu trei camere a scăzut şi el cu 8,9%.

Piaţa imobiliară este într-o continuă cădere de la începutul crizei economice, lucru evidenţiat şi de scăderea permanentă a preţurilor. Iar acest lucru are loc în pofida începerii anului universitar, care aduce, în mod normal, un număr foarte mare de chiriaşi, ridicând în acest fel şi nivelul cererii pe această piaţă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: apartamente
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close