Programul Prima Casă îşi dovedeşte, din nou, ineficienţa. La târgul imobiliar deschis vineri în Bucureşti puţini cumpărători s-au arătat interesaţi de proiectul lansat cu pompă de Emil Boc. Nemulţumiţi de neregulile cu care se confruntă programul, românii tind să se orienteze spre creditele obişnuite pe care le obţin în cel mult o lună, dacă sunt eligibili.
Altădată pline de români dornici să cumepre o locuinţă nouă, astăzi pragul târgurilor imobiliare este trecut de puţini clienţii. Şi aceştia intersaţi nu să contracteze, ci să vadă dacă au mai scăzut preţurile.
În căutare de clienţi, investitorii lansează oferte care anul trecut păreau de neconceput. Unii aşteaptă clientul şi trei luni, să ia creditul. Promit că înapoiază avansul dacă banca nu mai dă împrumutul. Şi lasă clienţii să locuiască în casă gratis, o vreme, ca să se obişnuiască.
Nici apartamente mobilate sau la pachet cu maşini gratis nu mai fură ochii românilor care s-au săturat de birocraţia prin care trec, în speranţa unui credit Prima Casă.
Este adevărat că toate costurile sunt mai mici la un credit garantat de stat. Venitul lunar poate fi mai mic cu 250 de euro, diferenţa de rată poate fi şi de 60 de euro în condiţiile în care avansul pentru bancă este de patru ori mai mic. Dar ce folos dacă obţinerea unui credit prin programul atât de lăudat de guvern s-a dovedit a fi un calvar pentru cei care şi-au pus speranţele în Prima Casă.
Pentru suma de 50.000 de euro, pe 30 de ani, în cazul unui credit standard, venitul minim al celui care contractează creditul trebuie să fie de 1000 de euro, iar avansul este de 10.000 de euro. Rata poate ajunge şi la 330 de euro pe lună. În cazul programului Prima Casă, venitul minim trebuie să fie de 750 de euro, avansul de 2500 de euro, iar rata ajunge la 270 de euro pe lună.
Antena3