"În momentul în care au început să se dea credite, acelaşi apartament de două camere într-o zonă decentă a ajuns, într-un an, de la aproximativ 15 mii de euro undeva la 60 de mii de euro. Apoi a ajuns să fie tranzacţionat la 120-130 de mii de euro. Vom ajunge la 60-70 de mii de euro, care e o valoare normală, sustenabilă, zic eu, în momentul de faţă la scară largă", a spus unul dintre subiecţii intervievaţi.
În opinia a 88% dintre cei intervievaţi, imobilele vechi erau supraevaluate, iar la momentul actual este dificil de calculat "preţul corect" în cazul acestora. Se estimează o diferenţă de aproximativ 20 ? 30 de procente între preţurile imobilelor noi şi ale celor vechi, după stabilizarea pieţei.
În momentul de faţă, vânzările în cazul imobilelor vechi sunt aproape complet blocate, iar tendinţa de scădere a preţurilor este mai accentuată decât pe piaţa imobilelor noi, iar lipsa vânzărilor determină de fapt imposibilitatea evaluării.
De asemenea, se poate observa, în schimb, o tendinţă de creştere a numărului de închirieri pe acest segment.
În cazul imobilelor nou construite, majoritatea brokerilor, cât şi a dezvoltatorilor imobiliari intervievaţi, apreciază că există o tendinţă de scădere a preţurilor, însă, procentual, această scădere este net inferioară faţă de imobilele vechi. De asemenea, această tendinţă afectează diferit categoriile de imobile de pe această piaţă.
Presiunea de scădere a preţurilor afectează imobilele din categoriile mediu şi mediu plus şi se resimte mult mai puţin în cazul imobilelor din categoria lux. Dacă în cazul imobilelor mediu şi mediu plus, participanţii la interviuri apreciază o scădere a preţului de aproximativ 20%, în cazul categoriei lux vorbim de o stagnare a preţurilor sau, în unele cazuri, de o scădere de maximum 5%.
Antena3.ro