În România, schimbul de case a făcut furori mai ales în anii '80 şi la începutul deceniului 9. Reţeta era simplă: pentru o casă nouă sau mai scumpă se oferea una mai veche, plus diferenţa calculată în bani. Zona în care se aflau locuinţele, dar şi utilităţile erau criterii de care se ţinea cont cînd venea vorba de schimbul de locuinţe.
Specialiştii consideră că revenirea la sistemul anilor 80 ar putea însemna o revigorare a pieţei imobiliare din România, prin punerea în mişcare a puţinilor bani care există în această perioadă de criză pe piaţă. Şi asta pentru că dezvoltatorii imobiliari ar putea accepta o proprietate veche, pentru a obţine şi diferenţa sub formă de bani lichizi. iar cei care-şi doresc o casă nouă pot face rost mai uşor de credite reduse.
O altă soluţie pentru revigorarea pieţei imobiliare a fost deja testată de unii antreprenori imobiliari: locuinţele pot fi şi închiriate, nu doar vîndute, iar locatarii au opţiunea de a le cumpăra în cîţiva ani. Asta înseamnă că oamenii pot accesa mai uşor împrumuturi la bănci, şi platesc o rata la un credit pe diferenta de cash, adica o suma redusa, spun jurnaliştii de la BankNews.
Piaţa imobiliară are de suferit după ce noile reglementări impuse de BNR băncilor stabilesc că împrumuturile pentru imobiliare se acordă doar cu un avans minim de cel puţin 20 - 25% din valoarea creditului. Dobânzile actuale foarte mari şi cursul de schimb valutar ridicat împiedică majoritatea populaţiei să obţină credite pentru achiziţionarea unei case.
Antena3