Tranzacţiile puţine de pe piaţa imobiliară duc preţurile puternic în jos. Specialiştii spun că nu există nici o şansă ca piaţa să îşi revină prea curând, ba din contră. Sunt voci care afirmă că locuinţele vor ajunge la 20% din valoarea din 2007. Este aceeaşi tendinţă pe care o simte acum Grecia.
În vremurile de glorie, o locuinţă nu stătea pe piaţă mai mult de o lună şi îşi găsea proprietar. Acum, timpul de aşteptare ajunge şi la un an, chiar dacă preţurile au tot scăzut. De exemplu, un apartament construit în 1989 în zona 13 Septembrie costă acum 70.000 de euro. În 2007, acelaşi apartament de 60 de metri pătraţi costa peste 110.000. În Colentina, preţurile sunt şi mai mici. Un apartament cu două camere poneşte de la 55.000 de euro.
Şi imobilele din centrul capitalei s-au depreciat puternic. Bulevardul Magheru şi Piaţa Victoriei au pierdut puternic în momentul în care magazinele exclusiviste au tras obloanele. În schimb, locuinţele din nordul capitalei, adică din cartierele Băneasa, Aviaţiei şi Aviatorilor şi-au păstrat cel mai bine valoarea.
Tranzacţiile puţine afectează şi băncile. Mai ales că bugetarii cu salarii scăzute au probleme financiare, iar bancherii se tem că nu îşi vor mai putea plăti ratele pentru locuinţele cumpărate când piaţa era în vârf.
Băncile propun bugetarilor să prelungească durata de creditare sau chiar suspendarea pentru şase luni a ratelor. Este însă o soluţie temporară, în care piaţa imobiliară îşi va continua declinul. Singurii care se încumetă acum să cumpere sunt investitorii, care achiziţionează fie terenuri foarte ieftine, fie imobile vechi şi reconsolidate cu o miză mare peste ani.
Foto: Observator
Observator