?Rezidenţialul mă interesează foarte tare, pentru că preţul este încă enorm. Există o regulă de piaţă, aceea că preţul unui metru pătrat de locuinţă medie trebuie să fie egal cu un salariu mediu. Este departe încă, dar va fi foarte aproape. De ce? Cei care au construit cu 800 de euro şi vor să vândă cu 1.800, speculatorii, vor începe să dea banii înapoi la bănci. N-o să aibă de unde să-i ia şi atunci se întâmplă două lucruri: fie ei se deşteaptă şi vând la prăduială, fie le iau băncile şi le vând tot la prăduială. Cu cât o să le vândă? Cu cât e piaţa. Când se redeşteaptă piaţa? Când se ajunge ca un salariu mediu să fie egal cu un metru pătrat. Nu e vorba de salariul mediu pe toată ţara, ci al categoriei sociale căreia i te adresezi. În câteva luni vom vedea apartamente noi vândute cu 600 de euro mp, cu 700, cu 800, după ce-şi schimbă proprietarul. Pentru că cel care cumpără cu 300 mai investeşte 100 să-l termine, are cheltuieli financiare de încă 100, deci în total 500, şi vinde cu 700. Asta a făcut miliardarii din America în anii ?80, la precedenta criză imobiliară?.
După ce numele său a fost asociat cu scandalul Sterling-Marea Neagră, Dinu Patriciu încearcă se apere. El consideră că asocierea numelui său cu firma în cauză nu îl surprinde deoarece acest lucru i se întâmplă de multă vreme. În plus, neagă vehement că ar intra într-un acord petrolier cu Sterling, deoarece ?a văzut ce e acolo? şi nu îl interesează.
Dinu Patriciu arată că ?toată chestiunea este, evident, o diversiune. Transformi un moment extraordinar pentru România, câştigarea procesului de la Haga, într-o vânzare neruşinată de iluzii. Spui oamenilor că sunt zeci de miliarde, le aţâţi naţionalismul şi după aceea vii şi spui că le-au furat unii. După care se vede că n-a prea furat nimeni, aşa era legea şi aşa erau contractele. Dar ceva rămâne, Sterling şi Patriciu, care e în spate?.
Referindu-se la noul guvern, liderul PNL crede că acesta nu a ?tratat criza?: ? Am spus în septembrie că economia e tratată de guturai şi ea are ciumă. Nu m-a luat nimeni în serios. Şi, acum, îi dăm aspirină. M-a înjurat lumea când am spus că nu trebuie să tai 20% din birocraţi, ci 80%. Consumă prea mult şi nu produc nimic şi nici n-au cum să producă, pentru că sistemul se autoblochează prin suprapopulare. Dă 4 din 5 afară şi asta înseamnă 6,5 miliarde pe care le bagi în investiţii. Când am preluat Petromidia, prima informaţie pe care am cerut-o a fost: câte rude există? Am descoperit că 25% erau rude între ei. Prima restructurare pe care am făcut-o s-a referit la acest lucru?.
Iar despre creşterea CAS crede că ?orice fel de ban luat în plus de la contribuabil sau companii este un ban pierdut. Ei n-au încasări pentru că nu ştiu să-şi echilibreze veniturile. În chestiunea bugetului toată lumea discută prin prisma cheltuielilor, când cele mai importante sunt veniturile, cum ţi le creşti. O companie în criză îşi creşte cifra de afaceri, expandează, şi încearcă să se împrumute. Aşa fac şi statele, mai ales în criză. În criză trebuie să fii îndatorat, să ai bani mulţi luaţi de la alţii?.
Antena3.ro