Antena 3 CNN Economic Imobiliare Parlamentul a adoptat o lege care vizează sute de mii de datornici la bănci. Iohannis are ultimul cuvânt

Parlamentul a adoptat o lege care vizează sute de mii de datornici la bănci. Iohannis are ultimul cuvânt

1 minut de citit Publicat la 19:39 29 Noi 2015 Modificat la 19:39 29 Noi 2015
datorii.jpg
Foto: pixabay.com
Coşmarul ratelor are şanse să ia sfârşit. Legea care le permite românilor să dea casa ipotecată băncii, ca să scape de credit, a fost adoptată astăzi în plen. Până la aplicare mai e un singur pas. Documentul este pe masa preşedintelui pentru promulgare. 
 
Legea prin care clienţii scapă de datorie prin predarea imobilului băncii a fost votată astăzi de deputaţi. În prezent, 800.000 de familii din România, susţine iniţiatorul legii, nu mai pot plăti ratele care au explodat în doar câţiva ani.
  
Românii cu credite în franci elveţieni, cei care au de plătit rate triple faţă de 2008, au reacţionat imediat. Pe reţelele de socializare, un client a postat răspunsul la mesajul băncii care îl atenţiona că a întârziat cu plata ratei. 
 
"Vă aduc la cunoştinţă că astăzi a fost votată în plenul Camerei Deputaţilor legea privind darea în plată a ipotecii cu scopul stingerii datoriei. Nu mai aşteptaţi plata sumei de 330 de franci elveţieni, ci aşteptaţi-mă cu cheile apartamentului.", se arată în mesaj.
 
În replică, bancherii avertizează într-un comunicat că legea adoptată de Parlament periclitează piaţa creditului imobiliar, iar accesul la împrumuturi va fi drastic restricţionat pentru toate categoriile sociale.
 
Dacă legea va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, ea va intra în vigoare în 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
 
Iniţiatul legii, parlamentarul Daniel Zamfir, a explicat, în ediţia de duminică a emisiunii Punctul de Întâlnire, că legea nu poate provoca problemele pe care le menţionează băncile şi că este un "lobby bancar" foarte puternic împotriva acestei iniţiative. 
 
"Este o lege şi pentru viitor. Şi cei care îşi vor lua de acum credite vor putea negocia din altă postură. Este o lege care îi priveşte şi pe ei. Ce mă deranjează foarte tare este că în perioada asta au fost lansate nişte manipulări ordinare din partea băncilor. Lobby-ul bancar este extrem de puternic. S-a spus că dacă legea asta va fi aplicată, ar afecta activele deponenţilor. Nu este adevărat. Vă sună cunoscut tipul acesta de raţionament cu grasul care stă în cârca slabului? Sau cu pensionarul care este un asistat social? Aşa este şi aici. Băncile nu au nimic de pierdut în urma acestei legi. Ele preferă să vândă creditul neperformant recuperatorilor. Aşa s-a creat o adevărată mafie."
 

×
x close