Antena 3 CNN Economic Imobiliare Mii de români nu se pot muta în apartamente noi deşi le-au achitat

Mii de români nu se pot muta în apartamente noi deşi le-au achitat

2 minute de citit Publicat la 22:47 06 Feb 2011 Modificat la 22:47 06 Feb 2011
Mii de români nu se pot muta în apartamente noi deşi le-au achitat
Au vrut să schimbe apartamentele vechi cu unele noi, dar nu au reuşit decât să piardă banii. Este cazul a peste 2.000 de cumpărători, care nu se pot muta în apartamente noi, deşi le-au plătit. Criza i-a lăsat pe dezvoltatori fără bani pentru a termina blocurile iar pe unii i-a împins la insolvenţă.

O bucureşteancă a dat 80.000 de euro pe un vis. Voia să locuiască într-o garsonieră, pe malul lacului Plumbuita, în complexul rezidenţial Blue Tower.

“Trebuia să ne mutăm pe 30 iunie 2009 dar, cu câteva zile înainte de această dată, am primit o notificare prin care ne anunţa că termenul s-a prelungit până la 30 septembrie”, spune femeia.

În septembrie a aflat că dezvoltatorul a cerut insolvenţa. Şi de atunci, şantierul e înţepenit. La blocurile Planorama, tot din Colentina se mai lucrează uneori. 500 de familii aşteaptă de patru ani să se mute în apartamentele pentru care au plătit.
 
“Apartamentul meu este, să zicem, gata de doi ani de zile, e gata cu tot ce trebuie, gresie, faianţă, parchet, funcţional, dacă vrei. Şi cu toate astea, noi stăm pe loc pentru că s-a intrat în insolvenţă şi nu se poate finaliza blocul”, a declarat Florin Vasile, cumpărător Planorama.

Terra Residence din Voluntari s-a blocat după ce au fost gata primele patru blocuri. Mai erau de construit trei.

Ca să-şi plătească datoriile către bănci şi creditori, dezvoltatorii au decis să scoată două dintre cele trei blocuri la vânzare. Singura soluţie rămasă pentru clienţii care au cumpărat deja apartamente în aceste două blocuri este să se mute în cel de-al treilea, care deocamdată nu se ştie când va fi gata.

În ultimii doi ani, şapte proiecte rezidenţiale de mari dimensiuni au intrat în insolvenţă şi trei sunt deja în faliment.

“Construcţia şi dezvoltarea unor proiecte nesustenabile, nerealiste, neadaptate puterii de cumpărare, locaţii proaste... cam acestea au fost motivele”, a precizat Ionuţ Bălău, analist imobiliar.

Dezvoltatorii şi-au făcut planuri de redresare. Dacă îşi revin, cei care au cumpărat apartamente au şansa să le obţină. Dacă ajung la faliment, cumpărătorii au şanse mici să mai recupereaze banii.

 

“Dacă nu rămân suficienţi bani, se întâmplă cu persoanele fizice ce se întâmplă cu toţi creditorii în procesul de faliment. Nu-şi mai primesc banii. Banii se pot da numai în măsura în care ei există”, a explicat Arin Stănescu, avocat.

Blocurile dezvoltatorilor sunt scoase la vânzare, dar preţurile sunt mici. Din ce se strânge se plătesc în primul rând datoriile la stat şi bănci.

×
x close