Apartamentele de lux nu mai au căutare. Chiar dacă preţurile lor au suferit cea mai bruscă scădere. Acum, o locuinţă în centrul Capitalei este cu aproape 30 la sută mai ieftină decât anul trecut.
Zona Dorobanţi este pe primul loc în topul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Bucureşti. Valoarea medie pe metrul pătrat este de 1.747 de euro. Urmează la mică distanţă zona Unirii cu 1.710 euro pe metru pătrat.
Dacă în zonele scumpe preţurile au scăzut pe tot parcursul anului, în cartierele periferice, perioadele de scădere au alternat cu cele de creştere. Cel mai ieftin cartier rămâne Rahova. Pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă vânzătorii cer 1.124 euro.
Scăderea preţurilor locuinţelor a dus la reducerea valorilor orientative utilizate de notari pentru plata taxelor care se achită la o tranzacţie imobiliară. Asta înseamnă taxe mai mici atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători.
De exemplu, pentru un apartament de două camere în Drumul Taberei, care costă acum 59.000 euro, taxele plătite de către vânzător şi cumpărător ajung la 8.000 de lei. Anul trecut, aceeaşi locuinţă era evaluată la 69.000 euro, iar taxele depăşeau 9.000 de lei.
Acum, preţurile apartamentelor sunt cu 30-40 la sută mai mici decât anul trecut.
Cele mai mari reduceri de preţuri sunt în zona zero a Capitalei, unde sunt şi unele dintre cele mai scumpe apartamente. Pentru o locuinţă cu două camere pe Bulevardul Unirii, vânzătorul cere 116.000 euro.
La o tranzacţie imobiliară, vânzătorul trebuie să achite un impozit către stat, în funcţie de perioada în care a deţinut locuinţa. Cumpărătorul are şi el de plătit taxa de publicitate, onorariul notarului şi TVA-ul aferent. De cele mai multe ori, el ajunge să plătească şi impozitul datorat de vânzător.
Observator