Spre deosebire de indicatorii deja publicaţi în domeniu, nu va lua în considerare nu preţurile solicitate de proprietari, ci pe cele de tranzacţionare înregistrate la notar. Acesta va fi un indicator real la nivel naţional (luând în calcul şi oraşe medii şi mici şi mediul rural).
?Indicele va fi important şi pentru Banca Naţională. Deocamdată, piaţa imobiliară nu este luată în calcul la stabilirea ratei inflaţiei. În viitor, acest lucru s-ar putea schimba?, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Există şi rezerve vizavi de noul indicator. ?Va fi un lucru benefic pentru noi, totuşi nu se poate trece cu vederea că există riscul ca datele colectate de la vânzători şi cumpărători să nu fie reale. Se ştie că aceştia au uneori tendinţa de a scădea preţul declarat, pentru a reduce taxele plătite?, a declarat Nicolae Popa, directorul general al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România. Agenţii imobiliari spun că, dacă nu va fi corect, indicele INS ar putea duce la distorsionarea preţurilor, într-un sens sau în celălalt.
Antena3.ro