Fără bani şi fără dorinţa de a cumpăra o locuinţă. Aşa sunt majoritatea românilor, chiar dacă ar vrea să aibă una. Ofertă din belşug, cerere zero, adică preţuri mici şi tranzacţii îngheţate.
Chiar dacă bugetarii cu venituri mici sau pensionarii nu sunt clienţii ideali, preţurile scad pe zi ce trece.
Potrivit analiştilor, în perioada următoare preţurile apartamentelor vechi şi noi vor scădea cu 25, 30%, iar chiriile vor scădea pe piaţa imobiliară chiar cu 50%.
De altfel, e singurul segment care încă mai merge. Însă şi aici se negociază. Angajată la Oficiul de Cadastru cu un salariu de 1.200 de lei, Andreea Ioan plătea PÂNĂ AZI 400 de euro pe lună la un apartament cu trei camere, împreună cu alte două prietene.
"În legătură cu chiria noastră. Din cauza scăderii salariilor, nu ne mai permitem să plătim 400 de euro + 6.57 aşa, şi, 400 de euro nu a fost destul de puţin? Pentru noi nu, pentru salariile noastre. Dacă se poate, să plătim 300 de euro. Bine, hai să nu facem ca la piaţă. plătiţi 300 de euro, dar nu mai mult de 4 luni, să vedem ce se întâmplă după", spune un proprietar.
Şi, cu puţină insistenţă, se putea scădea mai mult din preţ.
Ageţii imobiliari spun că, de ceva vreme, cel mai bine se vând terenurile şi vilele de peste un milion de euro care sunt, oricum, la jumătate de preţ. Explicaţia e că au fost şi investitori care au stat cu banii la ciorap, iar acum fac afaceri cu profit uriaş.
Observator