Antena 3 CNN Economic Imobiliare Criza aşază preţurile pe piaţa imobiliară. Apartamentele noi, mai scumpe cu 20-30% faţă de cele vechi

Criza aşază preţurile pe piaţa imobiliară. Apartamentele noi, mai scumpe cu 20-30% faţă de cele vechi

3 minute de citit Publicat la 23:31 09 Mar 2009 Modificat la 23:31 09 Mar 2009
Criza aşază preţurile pe piaţa imobiliară. Apartamentele noi, mai scumpe cu 20-30% faţă de cele vechi
ANTENA3 EXCLUSIV ONLINE//Muncă de zeci de ani, contract semnat într-o secundă, 30 de ani de plată lunară. Achiziţia unei case nu a fost niciodată uşoară. Nu pentru cei care îşi doreau o locuinţă şi strângeau bani pentru a-şi permite măcar un avans. Piaţa era plină de speculanţi, iar preţurile explodau în câteva săptămâni. Din 2008, situaţia s-a schimbat. Cursul euro a urcat vertiginos, iar lumea şi-a pierdut interesul pentru a investi pe piaţa imobiliară. Cel puţin aparent.

?A existat o scădere a ritmului de tranzacţii. Cred că apartamentele se vor vinde foarte bine poate şi pentru că lucrăm foarte tare pe acest segment?, spune Georgiana Sandu, Sales Manager al Departamentului Rezidenţial Neocasa.
Criza aşază preţurile şi scoate în evidenţă diferenţa dintre imobilele noi şi cele vechi.

?Imobilele noi nu au scăzut foarte mult, ci imobilele vechi. Şi acestea se împart în mai multe categorii. E normal ca un apartament confort II în Berceni să ajungă la 45.000 de la 90.000?, spune Auro Tzanos, avocat şi reprezentant al agenţiei imobiliare Orfeas.

?Era normal să existe această diferenţă de preţ între apartamentele din imobil nou şi apartamentul în imobil vechi. La un moemnt dat, erau apartamente în blocuri vechi mai scumpe decât cele noi. Trebuie să existe o diferenţă între nou şi vechi pentru că nu vorbim de un tablou, ci de o construcţie. Acum a început să existe diferenţă?, a declarat reprezentantul Neocasa.

?Vor exista segmente de clienţi care se vor îndrepta spre apartamentele vechi pentru că acela este bugetul pe care îl pot accesa. Vor face un compromis. Cerere pentru apartamentele noi va exista atunci când oamenii îşi vor da seama de această diferenţă, când vor merge la o cunoştinţă şi vor intra în liftul cel nou, în scara cea nouă, nu vor mai vrea să se întoarcă în apartamentul vechi?, spune Georgiana Sandu.

Diferenţa dintre apartamentele în imobil nou şi apartamentele în imobil vechi, potrivit agenţiilor imobiliare, ar trebui să fie de 20-30%. Minim.

Chiriile spaţiilor comerciale, distruse de bănci

În ceea ce priveşte chiriile, acestea au înrgistrat fluctuaţii în funcţie de zone.

?Pe partea de închirieri nu am simţit nicio scădere a tranzacţiilor?, spune reprezentant Neocasa, agenţie imobiliară care se ocupă de zona centrală şi de nord a Capitalei.

De cealaltă parte, agenţia Orfeas, care se ocupă şi de tranzacţiile din celelalte zone ale Bucureştiului spune că, în ceea ce priveşte chiriile, s-au înregistrat scăderi.

?Sunt zone care, oricum nu îşi făceau banii. Cereau 250-300 de euro pe o garsonieră la Titan de 20 şi ceva de metri pătraţi. Erau oricum mult prea mari comparativ cu cele din Europa. Faţă de Grecia, aici erau chirii enorme. E normal că, dacă scad preţurile locuinţelor, scad oarecum şi preţurile chiriilor. Erae exagerate, mai ales la spaţiile comerciale, pe care cereau mii de euro chirie lunară. Cât să scoţi tu, ca firmă, ca să plăteşti chiria aceasta??, spune Aura Tzanos.

?Chiriile spaţiilor comerciale au fost stricate, în primul rând, de bănci pentru că s-au înmulţit foarte repede. Erau bănci care dădeau si 4.000 de euro pe lună chirie pe un spaţiu comercial. Aveau putere financiară mare. Acum, băncile au început să îşi închidă mai multe sucursale?, povesteşte reprezentantul Orfeas.

Au dispărut samsarii de terenuri

Pe măsură ce piaţa a intrat în criză, s-au modificat şi tranzacţiile cu terenuri, iar samsarii sau intermediarii au dispărut.

?Erau aceşti samsari de terenuri care mergeau la ţărani. Agenţia imobiliară lua legătura cu omul respectiv doar prin ei. Samsarii umflau foarte mult preţurile. Omul cerea 5 euro pe metrul pătrat, ei spuneau 8. Agenţia avea client serios şi era obligată să lucreze cu acest intermediar. Uneori, samsarii cumpărau terenurile de la ţărani la preţuri de 50-100 de milioane, după care le revindeau la preţuri mult mai mari, că ei erau mereu cu un pas înainte. Uite aşa au crescut preţurile terenurilor. Acum au dispărut toţi?, spune Aura Tzanos.

Nici proiectele imobiliare nu stau mai bine. Multe sunt blocate, iar începerea altora a fost amânată din lipsă de finanţare. În prezent, este ultimul produs către care ne îndreptăm. Tot ce nu e palpabil, nu mai prezintă garanţii. Totuşi, afacerea poate fi una de succes dacă dezvoltatorul este serios, cu prestigiu şi o istorie care să îi susţină numele.

Sintia Radu, Antena3.ro

×
x close