Criza, însă, a stagnat construcţia multor clădiri de birouri. Iar cele finalizate se închiriază pe sume cu până la 30% mai mici. La Timişoara, Bucureşti şi Cluj Napoca preţurile sunt mai mici cu 20-30 la sută. În schimb, la Braşov, Constanţa şi Iaşi chiriile au scăzut şi cu 40%. Dezvoltatorii imobiliari sunt de părere că preţurile vor scădea încă un an de zile.
Multe din clădirile finalizate au rămas goale pentru că zeci de mii de firme au dat faliment. Cele specializate în comerţ au trecut pe internet ca să supravieţuiască. În zonele de nord şi est ale capitalei sunt cele mai multe spaţii goale, de patru ori mai multe decât în vest sau centru.
?Sunt firme care nu-şi mai permit să ţină parcuri de paşini uriaşe, atunci se poziţionează în zone cu metrou. De asta zona de centru are cel mai mic grad de neocupare? spune Ion Cătuţoiu, analist imobiliar.
Centrul Capitalei are şi cele mai mari preţuri la chirii. Peste 20 de euro pe metru pătrat. Urmează nordul cu 9 - 14 euro, apoi estul şi vestul capitalei cu maximum 13 euro.
Observator