Marii păgubiţi sunt proprietarii apartamentelor de lux. Anul trecut, au fost nevoiţi să îşi închirieze locuinţele şi la jumătate din sumele pe care le cereau înainte de criză. E valabil şi pentru apartamentele de trei şi patru camere. Diferenţele de preţ între acestea şi locuinţele de două camere aproape că nici nu mai există.
În 2009, un apartament de trei camere, la malul mării s-a închiriat cu 1.500 de euro. Anul trecut, proprietarul a trebuit să se mulţumească doar cu 700 de euro pe lună. Şi chiriile apartamentelor de trei camere au cunoscut scăderi de circa 40%.
Oferta a crescut mai repede decât cererea. Datorită faptului că nu s-au putut vinde imobilele, foarte mulţi proprietari au ajuns la concluzia că ar fi bine să le dea în chirie.
Scăderi semnificative sunt şi la chiriile apartamentelor de două camere.
Dacă în primul an de criză un apartament în Târgul Mureş, într-o zonă bună, mobilat şi utilat, costa în jur de 210 euro pe lună, în 2010, chiria a coborât la 175 de euro.
Şi preţul chiriei la garsoniere a scăzut mult în doi ani de criză.
În 2009 cine închiria o garsonieră în Sibiu, putea să plătească lunar şi 270 de euro. O avere în ziua de astăzi! Acum, aceeaşi garsonieră costa între 150 şi 170 de euro pe lună. Oradea este unul dintre cele mai ieftine oraşe când vine vorba de chirii. Cu puţin noroc, chiria pentru o garsonieră nu sare de 100 de euro pe lună. Însă, din cauză că au din ce în ce mai puţini bani, oamenii aproape că nici nu sesizează aceste scăderi de chirii.
Criza a lovit puternic în piaţa imobiliară. Iar din 2008 şi până acum, nivelul chiriilor a coborât şi cu 40%, în unele oraşe.