Antena 3 CNN Economic Imobiliare Chiria este mai avantajoasă decât creditul ipotecar, în vremuri de criză

Chiria este mai avantajoasă decât creditul ipotecar, în vremuri de criză

1 minut de citit Publicat la 20:07 09 Feb 2009 Modificat la 20:07 09 Feb 2009
Chiria este mai avantajoasă decât creditul ipotecar, în vremuri de criză
Rată la bancă sau chirie? Aceasta este întrebarea. În condiţiile în care chiriile apartamentelor au început să scadă, puţin e drept, iar dobânzile s-au tot dus în sus, statutul de chiriaş poate fi unul de siguranţă. Cel puţin pentru moment. Am făcut şi câteva calcule pentru dumneavoastră şi iată ce a rezultat: Dacă închiriaţi un apartament cu două camere în cartierul Tei, veţi plăti lunar 400 de euro. Ba mai mult, dacă vreau ca apartamentul să fie mobilat modern, utilat şi cu vedere la bulevard, mai scot din buzunar încă 100 de euro.
Dacă doriţi să cumpăraţi acelaşi apartament cu două camere din Tei, aveţi de plătit aproximativ 80.000 de euro.
"În ultima perioadă, dobânzile au crescut destul de mult şi ele continuă să crească. Clientul trebuie să ceară transparenţă, să fie foarte clar ce dobândă are de plată", spune Alexandra Popa, broker de credite.
Apare prima problemă. Nicio bancă nu va da un credit fără avans. Pentru apartamentul de 80 de mii de euro, e nevoie de 25% din valoarea locuinţei, adică 20.000 de euro. Mai departe, un venit lunar de 4.000 de lei pentru un grad de îndatorare de 60%, condiţie obligatorie.
Cel mai avantajos credit arată că aţi avea de plătit lunar 2.000 de lei, adică echivalentul a 470 de euro rata la bancă. Prin urmare, chiria e mai ieftină cu 600 de lei în acest caz. Ca să nu mai punem la socoteală avansul de 20.000 de euro şi cei 25 de ani de datorie la bancă. Ar mai fi totuşi o variantă - calea de mijloc oferită de unii dezvoltatori sătui să stea cu apartamentele goale.
"Se achită o chirie lunară timp de 12 luni, maxim 24 după care se capitalizează cele 12 luni, se scad din preţul iniţial al apartamentului fără ca preţul să se schimbe, apoi clientul vine cu banii", explică Marius Gavril, consultant vânzări.
Problema e că, după cele 12 luni tot la mâna băncii ajungeţi pentru că, totuşi, chiria achitată nu reprezintă prea mult din valoarea apartamentului.
Observator

×
x close