Antena 3 CNN Economic Imobiliare Casele se vând din ce în ce mai greu. Clienţii sunt pretenţioşi şi negociază dur cu proprietarii

Casele se vând din ce în ce mai greu. Clienţii sunt pretenţioşi şi negociază dur cu proprietarii

1 minut de citit Publicat la 23:18 24 Ian 2011 Modificat la 23:18 24 Ian 2011
Casele se vând din ce în ce mai greu. Clienţii sunt pretenţioşi şi negociază dur cu proprietarii
Foto: Intact Images
Criza ne-a învăţat să nu mai aruncăm banii pe fereastră iar asta se vede bine în tranzacţiile imobiliare. Casele se vând din ce în ce mai greu. Clienţii sunt pretenţioşi şi nu dau banii cu una cu două. Studiază zeci de anunţuri şi caută uneori luni întregi. Iar când au găsit ceea ce căutau, negociază dur cu proprietarii şi se leagă de orice detaliu ca să mai scadă puţin preţul.

Giani Holban vrea să-şi cumpere o locuinţă nouă. Cercetează piaţa de vreo trei patru luni şi încă nu a luat decizia finală. Ca să fie pe placul familiei, locuinţa trebuie să fie spaţioasă, aproape de şcoală, de grădiniţă, dar şi de locurile de muncă. Pentru asta, are un buget de cel mult 80.000 de euro. L-am însoţit şi noi la una dintre vizionări - la un apartament nou, dintr-un complex rezidenţial. Îi place apartamentul, dar tot îi lipseşte ceva.

“Mi s-a părut foarte spaţioasă şi destul de bine împărţită, camerele sunt mari. Este un spaţiu foarte bun şi la bucătărie, în schimb e la parter şi nu are balcon care poate fi închis”, a spus Giani Holban.

Nu se grăbeşte. Mai are şi alte variante. A vizionat până acum 15 locuinţe. Ca el sunt toţi clienţii din ziua de azi, spun agenţii imobiliari: greu de convins.
 


“Caută foarte mult, durează până îl găseşte, se leagă de orice defect al unui apartament ca să poată negocia preţul”, a spus Andrei Rusu, agent imobiliar. Mai nou, importantă este şi distanţa între blocuri.

“Clienţilor le ia mai mult timp să se hotărască. Au nevoie, în medie, de un interval între patru şi şase săptămâni până se decid să cumpere un apartament”, a declarat Nimrod Zvik, vânzător de case.

Este valabil chiar şi pentru cei care au bani. Instabilitatea economică, retincenţa băncilor de a acorda credite şi nesiguranţa locului de muncă sunt principalele aspecte care-i fac pe clienţi să ezite înainte să cumpere o locuinţă. Aşa au ajuns şi proprietarii să accepte negocieri de până la 15-20% din preţul cerut iniţial.

×
Etichete: case vanzare imobiliare
x close