Pe timp de criză, românii sunt greu de convins să cumpere case în afara oraşului. Se vede în statisticile care arată scăderea vânzărilor la jumătate. Aşa că dezvoltatori încearcă să îi atragă cu alt tip de locuinţe, care au costuri foarte mici de întreţinere.
Casele construite în plin câmp lângă Bucureşti, sunt aşezate cu faţa spre sud, ca să aibă cât mai multă lumină naturală. Cine locuieşte aici nu aprinde lumina electrică decât atunci când afară s-a întunecat de tot.
Nu e tot. În interior, sistemul de iluminat este alcătuit din power led-uri, un sistem cu fascicule luminoase, care consumă cu 80% mai puţină energie decât un halogen. Şi încălzirea casei este ieftină. Centrala merge cu bucăţele de rumeguş.
“Pentru încălzirea casei, folosim încălzire prin pardoseală, cu ajutorul unei centrale pe peleţi. Peleţii sunt mici bucăţele din lemn compactat, România este mare producătorare, exportatoare, preţul este convenabil”, a declarat Mirela Constantin, dezvoltator imobiliar.
Este o tehnologie care asigură un cost la jumătate faţă de cel pentru o casă similară, de 250 de metri pătraţi. Cu toate aceste tehnologii noi, facturile pentru utilităţi costă până în 300 de euro.
Un alt constructor propune imobilul învelit în materiale nepoluante. Lucrările vor demara la primăvară, dar clienţii pot vedea deocamdată un model.
Casele ecologice şi ieftine, noua ofertă a dezvoltatorilor imobiliari
Casele costă de la 79 de mii până la 130 de mii de euro. Iar apartamentele, cu o suprafaţă de 48 de metri pătraţi utili, costă între patruzeci şi două de mii şi 45 de mii de euro.