Tehnica pozitionarii locuintelor in functie de soare, pentru a profita la maxim de lumina si caldura acestuia era stapanita de vechii constructori si a fost pusa in aplicare in nenumarate cazuri - potrivit datelor există 50.000 de case pasive în întreaga lume.
Din pacate a fost nevoie de criza combustibililor si de problemele de poluare pentru a reveni la niste principii sanatoase care sa sustina arhitectura durabila.
Clujeanul Barabas Bela a auzit pentru prima dată de conceptul de "casă pasivă" în umră cu patru ani şi s-a decis să o pună în practică. Casa a fost conceputa pentru ca spatiile interioare sa beneficieze de lumina soarelui indiferent de perioada din an. Inspirandu-se din relieful zonei, echipa de arhitecti a propus o volumetrie care sa se contopeasca cu mediul inconjurator.
Partea cea mai interesanta o constituie zona din fata, orientata spre sud si pozitionata incat sa se alinieze cu soarele in momentul solstitiului. Aceasta inseamna ca pe timpul verii in casa nu ajunge in mod direct nicio raza de soare care sa conduca la incalzirea excesiva a camerelor. In schimb, iarna pentru ca unghiul razelor de soare este mai mic, acestea se reflectate în ferestrele extrem de bine izolate şi ajung în interior.
Astfel, consumul de energie este cu 90% mai mic decât într-o casă obişnuită, iar proprietarul estimează că, pe perioada unui an de zile, costurile legate de încălzire vor ajunge undeva la 200 de euro.