Antena 3 CNN Economic Hidroelectrica, profit net în creştere cu 46%, de aproape patru miliarde de lei, în prima jumătate a anului

Hidroelectrica, profit net în creştere cu 46%, de aproape patru miliarde de lei, în prima jumătate a anului

Milena Niță
1 minut de citit Publicat la 10:05 17 Aug 2023 Modificat la 10:05 17 Aug 2023
hidroelectrica agerpres facebook
Hidroelectrica, profit net în creştere cu 46%, de aproape patru miliarde de lei, în prima jumătate a anului Sursa foto: Agerpres/Facebook

Este vorba de un profit de aproape patru miliarde lei pe prima jumătate a anului, iar veniturile companiei au avansat cu 42%, la aproape 7 miliarde lei.

Grație hidraulicității ridicate, producția netă a Hidroelectrica s-a majorat cu 45%, la 10.625 GWh, iar vânzările de energie - cu 49%, la 11.460 GWh. 

"Veniturile realizate din activitatea de furnizare energie electrică au crescut cu 124%, de la 754 milioane lei venituri realizate în primul semestru al anului 2022, la 1,688 miliarde lei venituri realizate în aceeași perioadă a anului 2023. Această evoluție a veniturilor obținute se datorează creșterii portofoliului de clienți", se menționează în raportul semestrial al companiei.

Pe de altă parte, au continuat să crească și veniturile nefacturate (și deci neîncasate) pe segmentul de furnizare, însă într-un ritm mai lent decât în primul trimestru al anului. Aceste nefacturări s-au majorat astfel de la 1,81 miliarde lei la 31 martie la 2,1 miliarde lei la 30 iunie. 

"Avem un an foarte bun din perspectiva disponibilității resurselor de apă, fapt ce ne-a permis să producem 10,915 TWh, ceea ce înseamnă că am livrat în sistemul energetic național cu 45% mai multă electricitate comparativ cu prima jumătate a anului 2022. 

De asemenea, în rezultatele financiare ale companiei se reflectă creșterea impresionantă a portofoliului de furnizare și, implicit, valorificarea unui procent în creștere al producției către clientul final", a declarat președintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, potrivit profit.ro.

Hidroelectrica este controlată de statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 80% din capital. În iulie, după listarea la BVB prin vânzarea deținerii Fondului Proprietatea, acționarii minoritari persoane juridice dețineau 16,31% din titlurile H2O, iar persoanele fizice - 3,63%.

×
x close