Antena 3 CNN Economic Guvernul vrea să reducă taxarea pe muncă. Câți bani ar economisi românii din deduceri fiscale

Guvernul vrea să reducă taxarea pe muncă. Câți bani ar economisi românii din deduceri fiscale

bani romanesti cash lei ron
Bancnote românești. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    26 Iul 2024   •   00:17

Guvernul vrea să reducă taxarea pe muncă. Românii nu vor păstra mai mulți bani în buzunar pe care să îi folosească cum vor, ci vor primi deduceri fiscale.

Deducerile se vor aplica la impozitul pe venit de 10%. Astfel, angajații vor putea deconta din impozitul pe venit meditațiile, taxele pentru creșă, grădiniță sau afterschool, servicii medicale sau cursuri de perfecționare.

În prezent, impozitul pe venit este de 10%. Guvernul nu poate renunța la impozitarea salariului minim, însă ar putea acorda deduceri de câteva procente.

De exemplu, acordarea unei deduceri de 10% din impozitul pe venit i-ar ajuta pe 1,4 milioane de angajați să deducă doar 176 de lei pe an. Adică, o singură şedintă de meditații pe an.

O deducere de 50% din impozitul pe venit înseamnă 876 de lei pe an, aproape jumatate din cat costa o lună de aferschool.

Dacă aceleași deduceri s-ar aplica salariului mediu, o deducere de 10% ar aduce unui angajat plătit cu salariul mediu pe economie 600 lei/an. Iar o reducere de 50% ar aduce unui angajat 3000 de lei, cât 2 luni de aferschool sau jumătate din preţul unei operaţii de apendicită la un spital privat.

×
Subiecte în articol: deduceri fiscale taxarea pe muncă
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close