Antena 3 CNN Economic Guvernul vrea poliţe de asigurare pentru toate terenurile agricole din România

Guvernul vrea poliţe de asigurare pentru toate terenurile agricole din România

alexandru petrescu antena 3 cnn
Seceta cumplită din România duce la apariţia unui mecanism de asigurare, unic în Europa. Sursa foto: Antena 3 CNN
de M.N.    |    21 Aug 2024   •   09:34

Seceta cumplită din România duce la apariţia unui mecanism de asigurare, unic în Europa. Guvernul român vrea ca toate terenurile agricole să fie asigurate, cu sprijinul fermierilor, statului şi Uniunii Europene. 

Anunțul a fost făcut în cadrul dezbaterii România inteligentă, organizată marţi de Antena 3 CNN şi moderată de Adrian Ursu. 

Oficialii, împreună cu companiile de asigurări, susţin că pregătesc deja poliţa prin care se vor putea acorda despăgubiri. În prezent, nici măcar 1% din terenurile agricole nu sunt asigurate.

7 milioane de hectare de teren agricol ar trebui să fie asigurate la nivel naţional. Deşi ne confruntăm an de an cu o lipsă tot mai acută de precipitaţii, puţini fermieri îşi pun culturile la adăpost.

„În primele 6 luni ale anului 2024, au fost semnate în spectrul agricol 3.600 de poliţe de asigurare agricolă, cu 64 de milioane prime subscrise şi 24 de milioane reprezentând despăgubiri”, a spus Alexandru Petrescu, preşedinte ASF.

Acest lucru înseamnă că doar 0,8% din terenuri sunt asigurate, deşi agricultura are o pondere de aproximativ 6% din PIB. Tocmai de aceea, Ministerul Agriculturii doreşte asigurarea tuturor terenurilor agricole.

„Am făcut un fond de risc prin care se reţin de la fermieri 3% din subvenţia de la Uniunea Europeană. 

Mai primim în plus de la Uniunea Europeană încă 17 milioane de euro anual. În compensare, venim cu alte sume de la bugetul de stat. 

Vor primi fermierii, atunci când vor primi adeverinţa de la APIA pentru plata pe suprafaţă, vor primi şi prima de asigurare. Acea primă e undeva la 3.000 de lei”, a precizat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Şi nu sunt singurii bani pe care îi vor primi fermierii.

„Vom da un sprijin de 200 de euro pe hectar şi dacă facem un calcul simplu sunt 400 de milioane de euro pe care noi, anul acesta, trebuie să le dăm despăgubiri către fermieri”, a mai spus Barbu.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, ai Autorităţii de Supraveghere Financiare şi ai companiilor de asigurări au făcut deja un grup de lucru pentru a pregăti noua poliţă.

„O cultură agricolă asigurată are multiple beneficii. Vorbesc de planificare financiară, sustenabilitate financiară şi, foarte important, capacitatea de a credita businessul”, a mai spus Alexandru Petrescu.

Despăgubirile, pe care statul le va acorda anul acesta fermierilor, ar fi acoperit timp de 8 ani cheltuielile pentru asigurările agricole, dacă ar fi existat aceste poliţe.

 

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close