Antena 3 CNN Economic Salariul minim crește de la 1 iulie. Ciolacu: Angajații primesc în plus 284 de lei pe lună

Salariul minim crește de la 1 iulie. Ciolacu: Angajații primesc în plus 284 de lei pe lună

Creșterea ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie.

Salariul minim crește de la 1 iulie. Ciolacu: Angajații primesc în plus 284 de lei pe lună
Guvernul va adopta, astăzi, majorarea salariului minim, de la 3300 de lei, la 3700 de lei. Câți bani în plus le vor rămâne angajaților
de Laura Dinu    |    06 Iun 2024   •   07:36

Update 11:10 Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri, în deschiderea ședinței de guvern, majorarea salarului minim de la 1 iulie. „Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună” a declarat acesta.

„Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună”, spune premierul.

Știrea inițială

În mai puțin de câteva ore începe ultima ședință de Guvern de dinaintea alegerilor locale și europarlamentare, iar guvernanții trebuie să adopte majorarea salariului minim care va crește de la 3300 de lei la 3700 de lei brut.

Asta face ca salariul minim să crească de la 1 iulie de la 2080 de lei net, la 2350 de lei net.

Dacă în prezent, 200 de lei din salariul minim pe economie sunt scutiți de taxe, de la începutul lunii următoare suma scutită de taxe va crește la 300 de lei. Asta înseamnă că un angajat va încasa lunar 2363 de lei net, iar statul 1337 de lei. Practic, cei remunerați cu leafa minimă vor primi cu 284 de lei mai mult decât primeau până acum.

Facilitatea ar urma să se păstreze până la finalul anului.

În prezent, peste 700000 de angajați sunt plătiți cu salariul minim. De la 1 iulie, numărul acestora va fi de cel puțin două ori mai mare spune Guvernul, ajungând până la 1,8 milioane de angajați.

Salarii mai mari înseamnă însă și încasări mai mari la buget. În jur de 1,3 miliarde de lei vor ajunge suplimentar în bugetul statului.

„Este o decizie luată din decembrie”

La sfârșitul lunii mai, Marcel Ciolacu anunța că va respecta decizia luată în coaliție, privind majorarea salariului minim de la 1 iunie

"E o decizie luată pe data de - cred - 15 decembrie, în coaliție, de noi toți, de a se merge cu salariul minim de 3.300 de la 1 ianuarie, urmând ca pe urmă să fie mărit la 1 iunie la 3.700 de lei. 

Nu-mi aduc aminte ca, până s-a luat decizia, cu adevărat împreună cu partenerii sociali, cu sindicatele de guvern, să fi fost altă decizie. Eu am respectat această decizie", declara premierul Marcel Ciolacu la acea vreme. 

×
Subiecte în articol: creştere salariu minim salariu minim
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Vremea extremă face ravagii în Europa
x close