Guvernul a decis, marţi, să dea ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea angajaţilor Oltchim într-o singură tranşă, în luna decembrie, motivând că nu a fost "suficient timp" pentru realizarea tuturor procedurilor administrative care să permită deja plata primei tranşe.
"Această hotărâre a fost luată deoarece nu a fost suficient timp pentru realizarea tuturor procedurilor administrative de deschidere a creditelor bugetare aferente primei tranşe a ajutorului de urgenţă aprobat", explică Guvernul, informează
Mediafax.
În urmă cu trei săptămâni, Guvernul a decis să acorde ajutoare sociale pentru 522 de angajaţi Oltchim, al căror venit mediu lunar pe membru de familie este mai mic de 786 lei şi care nu deţin în proprietate alte locuinţe în afara celei de domiciliu, terenuri cu potenţial productiv sau utilaje agricole ori de prelucrare a lemnului.
La combinatul Oltchim lucrează 3.353 angajaţi.
Anterior, Guvernul hotărâse ca angajaţii Oltchim să primească ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1.400 lei, în două tranşe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.
Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată joi, la instalaţia de electroliză cu membrană, iar în două săptămâni va fi repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur, potrivit reprezentanţilor companiei.
Până în 15 noiembrie ar putea fi date salariile restante ale angajaţilor, dacă situaţia economică a combinatului va permite acest lucru.
Autorităţile române intenţionează ca până la sfârşitul acestei săptămâni să notifice oficial Comisia Europeană cu privire la ajutorul de urgenţă pentru Oltchim, de 20 milioane euro.
Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, după ce Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.
Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.