Antena 3 CNN Economic Guvernele europene sunt îndemnate să reglementeze tranziţia către o lume fără fum

Guvernele europene sunt îndemnate să reglementeze tranziţia către o lume fără fum

I.D.
4 minute de citit Publicat la 15:27 21 Oct 2024 Modificat la 18:07 28 Oct 2024
Din cei aproape 4 milioane de fumători români, o jumătate de million de adulți au optat pentru dispozitive care încălzesc tutunul, fără să-l ardă. Philip Morris International este prima companie din industria tutunului care mizează de 10 ani pe produse al
Philip Morris International este prima companie din industria tutunului care mizează de 10 ani pe produse alternative. FOTO: PMI

Tranziția spre un viitor fără fum, în care milioane de fumători adulți aleg alternative mai puțin dăunătoare câștigă teren în tot mai multe state europene, iar România este un astfel de exemplu. Din cei aproape 4 milioane de fumători români, o jumătate de million de adulți au optat pentru dispozitive care încălzesc tutunul, fără să-l ardă. Philip Morris International este prima companie din industria tutunului care mizează de 10 ani pe produse alternative la continuarea fumatului și pe un viitor fără fum. 

CHEILE SCHIMBĂRII ÎN INDUSTRIA TUTUNULUI -  INOVAȚIA ȘI SĂNĂTATEA PUBLICĂ

MASSIMO ANDOLINA, PRESIDENT EUROPE REGION, Philip Morris International

- Europa este o regiune foarte importantă pentru Philip Morris Internaţional, având multe fabrici care produc consumabile pentru dispozitivele fără fum. Cum credeți că va arăta finalul anului și lunile următoare pentru Philip Morris International, în special pentru regiunea europeană?

- Cred că sfârșitul anului și anii următori arată promițător pentru ceea ce facem, pentru că ceea ce facem este lucrul corect. Viziunea noastră pentru o lume fără fum ne motivează și de ce spun că viitorul arată luminos? Pentru că atunci când mă uit la ce am realizat în ultimii 10 ani, este uimitor. Privesc Europa de astăzi, cu mai mult de 12 milioane de foști fumători care au reușit să renunțe la fumat datorită IQOS. Aceasta este o veste extraordinară și vedem că ne îndreptăm în direcția corectă, așa că sunt extrem de optimist și pozitiv în privința viitorului nostru

-  În Europa observăm multe disparități în ceea ce privește abordarea reglementărilor. Cum ar trebui să arate reglementarea produselor fără fum?

Reglementarea produselor fără fum ar trebui să se bazeze pe știință și pe oportunitățile oferite de inovație pentru a oferi fumătorilor alternative mai bune. Știm din realitate că mulți dintre fumători nu vor să renunțe sau nu reușesc să renunțe, iar pentru acești oameni, care nu pot să se lase de fumat, aceasta este o alternativă mai bună decât să continue să fumeze. În acest moment avem exemple de inspirație în Europa din diverse reglementări care au permis acest lucru. Când mă uit la România, România este un caz frumos. Este un caz în care incidența fumatului este destul de ridicată în țară. Sunt aproximativ 4 milioane de oameni care fumează, dar deja există 500.000 de persoane care, în câțiva ani, au făcut o alegere mai bună și au trecut la IQOS, iar mulți alții au ales și alte alternative. Acest caz poate fi o sursă de inspirație. Chiar și într-o țară cu o cultură lungă a fumatului și cu mulți fumători, oamenii descoperă că aceasta este o cale mai bună pentru ei. Nu este un caz izolat. Sunt multe alte locuri în Europa unde se întâmplă acest lucru, de aceea sunt optimist că acest caz va fi o sursă de inspirație pentru autoritățile de reglementare din multe alte țări cu privire la ceea ce este corect să facă. Acest lucru este important pentru că am văzut de-a lungul timpului că abordările tradiționale pentru reducerea fumatului funcționează doar parțial. Am văzut asta de multe ori. În urmă cu mulți ani, OMS spunea că există 1 miliard de fumători în întreaga lume. Când ne uităm la datele lor de astăzi, încă mai sunt 1 miliard de fumători, ceea ce înseamnă că trebuie să existe și alte modalități de a accelera renunțarea la țigări. Ceea ce vedem în Europa în legătură cu reducerea fumatului este fără precedent în ceea ce privește viteza, comparativ cu metodele tradiționale. Reducerea efectelor negative ale fumatului cauzate de tutun joacă un rol esențial în accelerarea renunţării la fumat.

- Ați vizitat România de mai multe ori și sunteți conștient că înțelegerea reducerii riscurilor asociate consumului de tutun este încă destul de limitată aici. Ce sfat le-ați oferi celor aproximativ 4 milioane de fumători adulți din țara noastră pentru a-i ajuta să treacă la alternative fără fum?

- Aș spune două lucruri. Primul este să te informezi. În acest moment, există magazine IQOS sau locuri care oferă IQOS sau posibilitatea de a ne contacta digital oriunde, așa că informează-te. Al doilea lucru pe care l-aș spune este să încerci produsul. Am creat un parcurs complet pentru persoanele care vor să facă tranziția către IQOS. Știm că schimbarea nu este ușoară, știm că renunțarea la țigări nu este ușoară și tocmai de aceea sprijinim oamenii în acest proces de schimbare. Le explicăm care este produsul mai bun de încercat, explicăm care sunt pașii de urmat, este un pic ca atunci când nu ai făcut mișcare de mult timp și vrei să reîncepi să faci exerciții fizice, ceva bun pentru tine. Un antrenor te poate ajuta. Ei bine, avem persoane care pot ajuta oamenii să se îndepărteze mai uşor de fumat, așa că informează-te și apoi încearcă.

Din 2008, Philip Morris International a investit peste 12,5 miliarde de dolari pentru a dezvolta, fundamenta științific și comercializa produse inovatoare fără fum, dintre care 730 de milioane de euro în fabrica de la Otopeni. Din luna iunie a acestui an, produsele PMI fără fum sunt disponibile pentru vânzare în 90 de piețe și sunt folosite de peste 36 de milioane de adulți din întreaga lume, iar 90% din producția fabricii de la Otopeni este exportată în peste 50 de țări de pe 5 continente.

(Material realizat cu susținerea Philip Morris România)

×
x close