Antena 3 CNN Economic Guvernul pregăteşte creşterea vârstei de pensionare şi peste 65 de ani. Ministrul Muncii: "Vrem să avem grijă de români şi de ce se întâmplă în România"

Guvernul pregăteşte creşterea vârstei de pensionare şi peste 65 de ani. Ministrul Muncii: "Vrem să avem grijă de români şi de ce se întâmplă în România"

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 20:46 11 Noi 2023 Modificat la 20:46 11 Noi 2023
simona bucura oprescu antena 3 cnn
Guvernul pregăteşte creşterea vârstei de pensionare şi peste 65 de ani Sursa foto: Antena 3 CNN

Mai exact, în actul amintit se precizează că după 2035 - când se va egaliza vârsta de pensionare la femei cu cea de la bărbaţi - guvernul poate creşte vârsta de pensionare standard o dată la trei ani.

"Modul cum a fost scrisă legea pleacă tocmai de la dorinţa noastră de a avea grijă de români şi ca această vârstă de pensionare să ţină cont de ce se întâmplă în România.

Textul legii este făcut tocmai în sensul acesta de a avea o normă care să ţină cont de specificul României", a comentat ministrul Muncii, Sorina Bucura Oprescu, sâmbătă seara, la Antena 3 CNN.

Citeşte şiCresc pensiile: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

Pensiile vor fi majorate de două ori în 2024, o dată la 1 ianuarie cu 13,8% și încă o dată la 1 septembrie, prin recalculare. 

În prezent, cheltuielile lunare cu pensiile se ridică la 9,66 miliarde lei, dar vor crește la 11,35 miliarde de la începutul anului și la 13,8 miliarde de la 1 septembrie 2024.

Vezi şiPensionarii români care vor primi peste 3.000 de lei în plus la pensie, din 2024. Tabelul care arată cine sunt beneficiarii

Formula simplă de calcul, care le arată românilor câţi bani în plus vor primi la pensie în 2024

Pensionarii români îşi pot calcula singuri, acasă, câţi bani în plus vor primi la pensie din 2024, atunci când intră în vigoare noua lege.

Iată cum se vor calcula noile pensii ale românilor în funcție de formula din noua lege a pensiilor.

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

Noua formulă din legea pensiilor: valoarea punctului de referință (VPR) înmulţit cu numărul de puncte de pensie pe care le aveți în decizia de pensionare.

Astfel, fiecare pensionar român îşi poate calcula singur, acasă, noua pensie pe care o va primi din 2024.

Pentru românii care nu ştiu valoarea punctului de referință (VPR), acesta este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi acesta 2.031 lei, dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8% așa cum spune premierul Marcel Ciolacu) împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, şi este egal cu 81 de lei.

Formula de calcul pentru pensie 

VPR x numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) = 2031 : 25 = 81.

După ce aţi aflat care este VPR, vă uitați în decizia de pensionare și pur și simplu înmulțiți 81 de lei cu numărul total de puncte din decizia de pensionare și o să obţineţi pensia pe care o veți avea după această nouă formulă.

×
x close