Antena 3 CNN Economic Grevă japoneză la Loteria Română: Angajații din agențiile loto cer măsuri urgente după „ordonanța trenuleț” și pierderea unor beneficii

Grevă japoneză la Loteria Română: Angajații din agențiile loto cer măsuri urgente după „ordonanța trenuleț” și pierderea unor beneficii

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 08:19 30 Ian 2025 Modificat la 08:19 30 Ian 2025
extragere loteria romana
Extragere la Loteria Română, imagine de arhivă. Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto/ Alexandra Pandrea

Sindicatul Naţional "Loteria Română" (SNLR), afiliat la Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA", va declanşa joi o grevă japoneză în agenţiile loto pentru a atrage atenţia asupra efectelor negative ale Ordonanţei de Urgenţă 156/2024, cunoscută drept "ordonanţa trenuleţ".

Potrivit unui comunicat transmis miercuri Agerpres, sindicaliştii susţin că diminuarea valorii voucherelor de vacanţă afectează direct puterea de cumpărare a angajaţilor Loteriei Române, în condiţiile în care majoritatea acestora au un nivel salarial apropiat de salariul minim pe economie.

SNLR reclamă, de asemenea, pierderea unor drepturi prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, cum ar fi reducerea sau eliminarea unor beneficii şi bonusuri modeste care pune o presiune financiară suplimentară asupra angajaţilor, "vulnerabilizându-le stabilitatea economică".

O altă nemulţumire a SNLR se referă la limitarea drepturilor sindicale şi la absenţa unei analize corecte a situaţiei companiei. "Deşi Compania Naţională Loteria Română generează anual un profit net substanţial, comparativ cu alte companii de stat care înregistrează pierderi, măsurile restrictive impuse nu ţin cont de performanţele reale şi de veniturile solide obţinute de companie", se scrie în comunicat.

Sindicatul Naţional "Loteria Română" îşi exprimă deschiderea pentru un dialog real şi constructiv cu conducerile relevante şi autorităţile de resort, în vederea identificării unor soluţii echitabile şi de compromis rezonabil. Prin această acţiune, sindicaliştii fac un apel la responsabilitate şi cer revizuirea urgentă a măsurilor care au condus la situaţia actuală.

Greva japoneză se manifestă doar prin avertizarea patronatului (de exemplu prin banderole albe), dar munca nu este oprită. Greva de avertizare are o durată limitată, în general la două ore și precede o grevă declanșată pentru o perioadă nedeterminată.

×
x close