
Ambasadoarea Greciei la București, Excelenţa Sa Lili Evangelia Grammatika, a vorbit, în exclusivitate, la Antena 3 CNN despre proiectele unor companii care se ocupă de energia şi infrastructura din România. Interviul a fost realizat cu ocazia Zilei Naţionale a Greciei, care este celebrată marţi, 25 martie.
Astăzi se împlinesc 204 ani de la momentul în care Grecia şi-a câștigat independența, motiv pentru care 25 martie mai este cunoscută drept Ziua Independenței în Grecia.
În timpul declaraţiilor pe care le-a făcut în interviul oferit lui Adrian Ursu, Excelenţa Sa Lili Evangelia Grammatika a menţionat că o companie grecească de construcţii se ocupă de mai multe proiecte în România – unul vizează fluidizarea traficului în Capitală, iar altul are o deosebită importanţă, întrucât el are rolul de "a aduce calea ferată prin Munţii Carpaţi şi Transilvania, pe un teren dificil, dar cu impact major pentru lanţurile de aprovizionare şi comerţul în România şi în regiune".
Ambasadoarea Greciei la Bucureşti: "Există investiţii în energie regenerabilă, în ferme solare şi eoliene"
"Excelenţă, vorbiţi, desigur, despre cooperare şi investiţii... desigur, avem deja câteva exemple foarte bune de companii greceşti care investesc în România, dar şi proiecte de conectivitate, cum sunt gazoductele", a spus Adrian Ursu, iar ambasadoarea Greciei la București a răspuns: "Da, într-adevăr, există o comunitate de afaceri grecească foarte activă în România. Grecia se află în top cinci sau şase investitori străini în România. În ultimii ani, sectorul energetic, în mod special, a cunoscut o dezvoltare semnificativă. Compania greacă PPC a intrat pe piaţa din România cu investiţii de aproximativ 3 miliarde de euro, începând cu octombrie 2023, inclusiv prin preluarea Enel România.
Există investiţii în energie regenerabilă, în ferme solare şi eoliene, iar alte companii greceşti, precum: Metlen sau Hellenic Energy şi alţii, urmează acest exemplu. Coridorul vertical nord-sud pentru energie progresează bine. Există decizii ministeriale luate deja, iar acest coridor contribuie la rezilienţa şi securitatea energetică a regiunii, inclusiv pentru Moldova şi Ucraina", a declarat E.S. Lili Evangelia Grammatika, ambasadoarea Greciei la Bucureşti.
"Pe piaţa de electricitate, Grecia, România, Bulgaria, Croaţia şi Ungaria colaborează pentru a corecta distorsiunile din piaţă, care fac ca oamenii din ţările noastre să plăteacă preţuri mai mari pentru energie decât în Europa de Vest", a mai declarat E.S. Lili Evangelia Grammatika, ambasadoarea Greciei la Bucureşti, pentru Antena 3 CNN.
Companii greceşti în şantierele României: autostrăzi şi căi ferate cu impact regional
Există companii greceşti implicate în marile proiecte de infrastructură din România, fie că vorbim de căi ferate sau autostrăzi.
"Da, într-adevăr, o mare companie grecească de construcţii lucrează intens la proiecte pe care le are aici. Acestea sunt proiecte importante, aşteptăm finalizarea lor. Ele vor ajuta la fluidizarea traficului în Bucureşti, dar şi la un proiect emblematic: cel de a aduce calea ferată prin Munţii Carpaţi şi Transilvania, pe un teren dificil, dar cu impact major pentru lanţurile de aprovizionare şi comerţul în România şi în regiune", a mai precizat E.S. Lili Evangelia Grammatika în cadrul interviului oferit, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.