Antena 3 CNN Economic Gaura din buget va fi acoperită prin creşterea TVA, avertizează economiştii

Gaura din buget va fi acoperită prin creşterea TVA, avertizează economiştii

bani
O jucărie tip excavator ţine în cupă bancnote de 100 de lei. Sursa foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Iul 2024   •   19:33

Mediul de afaceri din România se pregăteşte pentru o nouă lovitură dată de Guvern: majorarea TVA. Deşi executivul dă asigurări că nu vor fi creşteri de taxe şi impozite, analiştii economici spun că există două variante: fie stabilirea unei cote unice de TVA la 21%, fie cota diferenţiată la alimente şi medicamente.

Se ia în calcul şi majorarea impozitelor pe proprietate. Cele două scenarii vin în contextul în care FMI şi Banca Mondială au recomandat de mai multe ori creşterea veniturilor din Taxa pe Valoare Adăugată, având în vedere că deficitul bugetar ajunge la aproape 7% din PIB, iar anul viitor cifra ar putea fi şi mai mare. 

Creşterea TVA ar putea da peste cap tot mediul de afaceri. Premierul a spus de mai multe ori că TVA-ul la alimente şi medicamente nu se va mări sub nicio formă. Însă, având în vedere că deficitul bugetar va ajunge cel mai probabil la 7%, în loc de 5% din PIB cât vrea executivul, gaura din buget va fi acoperită prin creşterea TVA, spun economiştii.

Guvernul promite să combată evaziunea

O cotă unică de TVA, de 21%, ar aduce un nou dezastru în industria ospitalităţii. Asta în contextul în care HORECA abia şi-a revenit după perioada pandemiei.

Între timp, Executivul promite din nou să combată problema evaziunii. „Vrem ca reducerea evaziunii fiscale prin măsuri eficiente de reducere a gapului de TVA să nu mai fie doar o lozincă”, a transmis Ministrul Finanţelor. 

Până la măsuri concrete, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea de TVA, cu un deficit de încasare de aproape 40%.

×
Subiecte în articol: economie afaceri creştere TVA taxe impozite
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Noua gafă a lui Biden, virală pe internet. Ce a citit de pe prompter
x close