Antena 3 CNN Economic Garanţia pentru sticle, greu de recuperat. Ministrul Mediului: "Frauda în sistemul de garanţie-returnare nu e o noutate în România. Mi s-a întâmplat şi mie"

Garanţia pentru sticle, greu de recuperat. Ministrul Mediului: "Frauda în sistemul de garanţie-returnare nu e o noutate în România. Mi s-a întâmplat şi mie"

Garanţia de la sticlele goale este tot mai greu de recuperat, mai ales atunci când ele nu sunt returnabile. Mai mult, unii români au găsit şi metode de a frauda sistemul. 

de Georgiana Adam    |    14 Mai 2024   •   14:52

Atunci când sticlele nu sunt returnabile, românii lipesc peste ele un cod de bare scos la xerox, pentru ca acele sticle care nu au garanție să devină returnabile şi oamenii să scoată bani pe ele.

Ministrul Mediului anunţă măsuri drastice şi afirmă că acest lucru nu va mai dura mult pentru că ambalajele fără sistem de garanţie-returnare vor dispărea în vară.

"Frauda în sistemul de garanţie-returnare nu e o noutate în România. Sistemele au fost fraudate şi în Germania, şi în Croaţia, şi în alte ţări.

Tocmai din acest motiv, o perioadă scurtă de tranziţie poate să aibă ca efect diminuarea acestei fraude.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cel mai grav lucru e atunci când îi ceri unui om garanţia şi se întoarce persoana respectivă la magazin să înapoieze ambalajul, iar vânzătorul îi spune că nu îi oferă garanţia. 

Mi s-a întâmplat şi mie atunci când am cumpărat o sticlă de apă minerală acum ceva timp de la o benzinărie. Astăzi nu se mai întâmplă la acea benzinărie", a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.

"În Bucureşti, avem capacitatea să numărăm 800 de milioane de pachete, 800 de milioane de containere. 1,8 milioane care pot fi sortate aici.

Acest lucru reprezintă 50% din cerinţele de pe piaţă pentru un an, în România. 

În următoarele două luni, vom mai avea centre de sortare în Bacău, Craiova şi Prahova, astfel că vom ajunge la 80% capacitate", a precizat Gemma Webb, CEO RetuRO.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
România va avea 8 centre de dezintoxicare și recuperare pentru dependenții de droguri
x close