Antena 3 CNN Economic Interzicerea fumatului, gaură în bugetul statului. Cât se câştigă de pe urma acestui viciu

Interzicerea fumatului, gaură în bugetul statului. Cât se câştigă de pe urma acestui viciu

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 15:27 16 Dec 2015 Modificat la 15:27 16 Dec 2015
fumat.jpg
Foto: renegadeinc.com
Românii nu vor mai avea voie să fumeze în spaţiile publice. Legea care ar putea să îi scoată pe fumători din restaurante şi cluburi a fost trimisă la Cotroceni. 
 
Dacă va fi promulgată, legea va da o mare lovitură companiilor producătoare de ţigarete, una dintre industriile care aduce destul de mulţi bani la bugetul statului.
 
Statul câştigă cel mai mult de pe urma fumatului. 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe. Un român care fumează zilnic un pachet de ţigări asigură anual la bugetul de stat în jur de 413 euro, echivalentul a 1.840 de lei. 
 
Datele Ministerului de Finanţe arată că dependenţii de tutun aduc la bugetul de stat aproape 3 miliarde de euro anual. Suma reprezintă accize, TVA şi taxa pe viciu. 
 
Să le luăm pe rând: accizele la ţigarete reprezintă aproximativ 1,3 miliarde de euro anual. Taxa pe viciu aduce şi ea bani statului. Circa 1,4 miliarde de lei în fiecare an. 
 
Se estimează că, din 2006, când a fost introdusă, această taxă a adus Ministerului Sănătăţii circa 11 miliarde de lei. Oficial, banii se duc către dotarea spitalelor şi programe naţionale de sănătate. 
 
Cele mai recente date arată că tutunul este al doilea drog după alcool, după gradul de utilizare în România. 60% dintre români au fumat cel puţin o dată în viaţă. Jumatate din aceştia încă fumează, iar un sfert dintre români fumează zilnic. 
 
România nu este prima ţară care dă o lege împotriva fumatului. În Marea Britanie  fumatul în spaţiile publice închise a fost interzis încă din 2007. Decizia a avut şi efecte negative şi a dus la închiderea a aproape 20% dintre pub-uri şi a peste o treime din sălile de bingo.
 

×
Etichete: fumat
x close