Antena 3 CNN Economic Formula de recalculare pentru pensii | Şeful Casei Naţionale de Pensii a explicat noile calcule

Formula de recalculare pentru pensii | Şeful Casei Naţionale de Pensii a explicat noile calcule

Noua formulă de recalculare pentru cinci milioane de pensii ale românilor a fost prezentată, în exclusivitate la Antena 3 CNN. Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii a explicat, în direct, formula şi calculele pentru recalcularea pensiilor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Oct 2023   •   21:10

"Pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoarea punctului de referință (VPR). Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 1,785 de lei împărțit la stagiul de cotizare care este de 25 de ani pentru toată lumea.

După ce  împărțim valoarea punctului de referință vom obține la stagiul de cotizare  vom obține valoarea punctului de referință, care este 71 în acest moment.  Aceasta este una dintre variantele de lucru avute în vedere la elaborarea noii legii de pensie. Nu este o noutate deoarece este formula de calcul din legea 127/2019.

La acel număr total de puncte care se înmulțește cu VPR-ul este raportul dintre valoarea punctului de pensie și stagiul mediu de cotizare de 25 de ani, Ar mai putea exista un număr de puncte pe care să-l primească ca un bonus persoanele care au contribuit peste acel stagiu mediu de cotizare", a declarat  șeful Casei Naţionale de Pensii. 

Citește și:  Marius Budăi, detalii din reforma sistemului de pensii: "S-au îndeplinit condiţiile PNRR" | Ce indemnizaţii şi cheltuieli trebuie reduse urgent

Întrebat ce se va întâmpla cu pensia românilor care au grupe de muncă, șeful Casei Naţionale de Pensii a precizat că "această formulă de calcul este valabilă pentru toate cele aproximativ cinci milioane de dosarele care sunt acum în sistemul public.Reanalizăm aceste condiții de muncă speciale și deosebite. Această formulă ce calcul este menită să înlăture inechitățile". 

Vom aveam până anul viitor și recalcularea tuturor pensiilor și indexare? 

"În mod normal ar trebuie să avem parte de amândouă. Sunt lucruri diferite care apar în lege. Vorbim de indexare care va respecta inflația. Iar recalcularea va fi folosită pentru a recalcula pe baza noii formulate de calcul a pensiilor. 

Cât timp va dura pentru recalcularea pensiilor

Recalcularea este precedată de procesul de evaluare a tuturor dosarelor în plată. Este un proces pe final. Suntem la 90% din numărul dosarelor evaluare. Fiecare dosar este verificat și digitalizat. După ce finalizăm acest proces vom trece la recalcularea pensiilor după noua formulă de calcul", a mai declarat  șeful Casei Naţionale de Pensii. 

×
Subiecte în articol: calcul pensie casa nationala de pensii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close