Experții avertizează că în ultimii doi ani acești bani au fost utilizati pentru a acoperi cheltuielile previzibile, în condițiile în care legea spune clar că fondul are ca destinație finanțarea unor urgențe neprevăzute.
Comparativ cu 2018, anul trecut, alocările din Fondul de rezervă au crescut cu aproximativ 2,5 mld. lei, practic s-au dublat.
Iar pe lângă această valoare uriașă, Consiliului Fiscal atrage atenția și asupra numărului tot mai mare de hotărâri de guvern pentru alocarea unor sume din acest fond.
Fondul de rezervă al Guvernului nu a mai fost de urgență în ultimii doi ani
Se remarcă menținerea tendinței din anii anteriori de a angaja majoritatea cheltuielilor din fondul de rezervă spre final de an.
Consiliul Fiscal a atenționat asupra lipsei de transparență a alocărilor din acest fond și inexistenței unor criterii clare de clasificare a cheltuielilor.
În anul 2019, spune Consiliul Fiscal, din perspectiva numărului hotărârilor de Guvern adoptate în vederea alocării unor sume din fondul de rezervă se poate constata o majorare semnificativă a acestora de la 36 hotărâri în anul 2018 la 49 de hotărâri, acest nivel fiind inferior celui înregistrat în perioada 2007-2009 și similar celui din perioada 2010-2015.