Antena 3 CNN Economic Finanțare europeană pentru firmele românești. Jumătate de miliard de euro pentru producția de combustibili biologici, care nu poluează

Finanțare europeană pentru firmele românești. Jumătate de miliard de euro pentru producția de combustibili biologici, care nu poluează

2 minute de citit Publicat la 16:52 08 Oct 2024 Modificat la 16:52 08 Oct 2024
bani banca europeana romania investitii - getty
Măsura va sprijini investiţiile în noi capacităţi de producţie de biocombustibili avansati, şi anume bioetanol, combustibili durabili pentru aviaţie şi ulei vegetal hidrotratat / Sursa foto: Getty Images

Comisia Europeană a aprobat schema României, în valoare de 500 milioane de euro (2,5 miliarde lei), de sprijinire a investiţiilor în noi capacităţi de producţie de biocombustibili. Comunicatul Executivului comunitar demontează informațiile lansate în spațiul public de lideri ai PNL, care au acuzat Guvernul Ciolacu că blochează absorbția finanțărilor europene, deși cifrele arată că Executivul a închis absorbția pentru exercițiul 2014-2020 cu un procent de 99%.

Ajutoarele vor fi acordate cel târziu până la 31 decembrie 2025

În cadrul schemei, pe care România intenţionează să o finanţeze prin Fondul UE de modernizare, ajutorul va lua forma subvenţiilor directe.

Măsura va sprijini investiţiile în noi capacităţi de producţie de biocombustibili avansati, şi anume bioetanol, combustibili durabili pentru aviaţie şi ulei vegetal hidrotratat. 

Măsura va avea ca efect reduceri semnificative ale emisiilor de gaze cu efect de seră, limitând în acelaşi timp impactul asupra agriculturii în comparaţie cu biocombustibilii convenţionali produşi din culturile alimentare, conform reprezentanților CE.

Ajutoarele vor fi acordate cel târziu până la 31 decembrie 2025, precizează Comisia Europeană.

Decizia Comisiei Europene confirmă angajamentul Guvernului PSD pentru atragerea fondurilor europene

Datele oficiale arată că Guvernul Ciolacu a închis absorbția de fonduri europene 2014-2020 cu un procent de 99%, evitând riscul ca țara să piardă 6 miliarde din banii europeni alocați, și a impus o viteză de peste 10 ori mai mare decât în trecut în contractarea şi implementarea proiectelor din fonduri structurale şi de coeziune din exerciţiul financiar 2021-2027.

Cifrele prezentate de ministrul social democrat al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, demontează informațiile lansate în spațiul public de lideri ai PNL, care au susținut că Guvernul blochează fondurile europene.

„Pentru că există o serie de interpretări sau distorsionări ale realităţii făcute în cheie electorală, cred că este binevenită o prezentare corectă a trecutului şi prezentului în legătură cu absorbţia de fonduri europene. Guvenul Ciolacu a deblocat absorbtia de fonduri europene 2021-2027 şi a demarat, cu o viteza de peste 10 ori mai mare decât în trecut contractarea şi implementarea proiectelor din fonduri structurale şi de coeziune din exerciţiul financiar 2021-2027.

De asemenea, Guvernul Ciolacu a reuşit închiderea exerciţiului financiar 2014-2020 cu o absorbţie de peste 99%, salvând aproximativ 6 miliarde euro care erau în risc de dezangajare la preluarea mandatului”, a scris Câciu pe rețelele sociale.

×
x close