
Schema pentru plafonarea facturilor urmează să fie eliminată, iar pentru furnizorii de energie apar noi reguli. Însă cei care vor simţi intens aceste schimbări vor fi consumatorii care, din vară vor primi facturi mult mai mari la energie electircă. Preţurile cresc cu 60%.
Autoritățile pregătesc ieșirea din schema de plafonare, iar pentru furnizori apar noi reguli. Furnizorii de energie electrică de ultimă instanță, adică cei care preiau clienți din diferite motive, trebuie obligatoriu să facă public calculul pentru prețul final.
Așadar, inclusiv date despre costul energiei achiziționate și despre profit vor fi publice pe site-ul furnizorului. Ultimele calcule arată că facturile la electricitate se vor majora considerabil de la 1 iulie, după expirarea prelungirii perioadei de plafonare. Actualele oferte concurențiale ale principalilor furnizori de electricitate sunt făcute la un preț final, cu tot cu taxe, de aproximativ 1,4-1,5 lei/KWh.
În unele cazuri, factura s-ar dubla. La un consum de 100 kWh, factura costă acum 68 de lei. Cu o ofertă de 1,44 lei pentru fiecare kWh, aceeași factură ar fi 144 de lei – mai mult decât dublu.
Hidroelectrica, furnizorul cu cel mai redus preț al energiei electrice pentru consumatorii casnici, a anunțat că va majora prețul energiei active cu 60%, începând cu 1 aprilie, ceea ce va conduce la un preț final, cu tot cu taxe, de peste un leu/KWh.
În cele mai multe cazuri, aceste prețuri nu se văd în factura finală, având în vedere că încă este valabil sistemul de plafonare până la 1 iulie.
Totuși, cei care au un consum mare, de peste 255 de kWh/lună, vor plăti prețul din noua ofertă valabilă de la 1 aprilie. Aceștia plăteau până acum un preț de 0,78 lei pentru fiecare kWh consumat. De la 1 aprilie, aceștia vor plăti între 1,04 și 1,2 lei pe kWh, în funcție de zona în care locuiesc.