Antena 3 CNN Economic Facturi mai mari la întreţinere. Localităţile din România unde oamenii vor plăti şi de două ori mai mult, după ce se reduc subvenţiile statului | Calcule Antena 3 CNN

Facturi mai mari la întreţinere. Localităţile din România unde oamenii vor plăti şi de două ori mai mult, după ce se reduc subvenţiile statului | Calcule Antena 3 CNN

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 12:00 07 Sep 2023 Modificat la 12:01 07 Sep 2023
facturi getty images pekic
Facturi mai mari la întreţinere. Localităţile din România unde oamenii vor plăti şi de două ori mai mult, după ce se reduc subvenţiile statului | Calcule Antena 3 CNN Sursa foto: getty images | Pekic

După ce intră în vigoare Ordonanţa de urgenţă, timp de un an, se vor subvenţiona maximum 70% din costul de producţie al gigacaloriei în Bucureşti şi maximum 50% în celelalte zone ale ţării. 

Cel mai afectaţi vor fi locuitorii din zone precum Bacău, Cluj, Arad sau Braşov care au subvenţii de peste 60%. 

În Bacău, spre exemplu, iarna trecută subvenţia era la un nivel de 83%. Un locuitor din Bacău plătea 191 lei/Gcal cu TVA şi subvenţii la energie. Subvenţia era de 942 de lei/ Gcal.

Pentru un apartament de două camere, unde consumul mediu este de 1,4 Gcal, dacă iarna trecută locatarul plătea din totalul de 1586 de lei doar 270 de lei, anul acesta, cu subvenţie de 50% va plăti peste 790 de lei. 

Pentru al doilea şi al treilea an după intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă, subvenția scade treptat. 

În al doilea an, adică în 2025, subvenţia urmează să fie maxim 60% din costul total de producţie al gigacaloriei în Bucureşti şi maxim 40% pentru alte zone ale ţării. 

În acest an, vor avea de suferit şi locuitorii din Bucureşti, care vor avea de plătit mai mult, subvenţia scăzând cu aproximativ 5%. 

În al treilea an, procentul este şi mai mic: 50% în Capitală şi 30% în alte zone ale ţării. 

Furnizorii de energie spun că au ajuns să facă împrumuturi bancare pentru a acoperi gaura lăsată de Guvern, pentru că sumele pentru subvenţionarea facturilor nu au mai fost achitate de stat în unele cazuri chiar şi de şase luni. 

Furnizorii spun că nu fac presiuni pentru eliminarea subvenţiilor, dar ar vrea să fie plătiţi la timp, pentru a putea să îşi continue activitatea.

Cu cât se reduc subvenţiile statului la energie termică

Primul an de la adoptarea măsurii

- Bucureşti: maximum 70%

- Alte zone ale ţării: maximum 50%

Cu cât vom plătim mai mult iarna aceasta

Exemplu:

- Bacău, februarie 2023

preţ Gcal: 1.133 lei

Subvenţie stat: 83%

pentru un apartament 2 camere: 1.586 de lei factura, 270 plătea locatarul

- Bacău, februarie 2024

Subvenţie stat: 50%

pentru un apartament 2 camere: 1.586 de lei factura, 793 plăteşte locatarul.

×
x close